Misstänkta för Facebook-våldtäkt nekar till brott

NYHETER

De två män som misstänks för den omtalade Facebook-våldtäkten medger att de har haft sex med kvinnan – men nekar till brott.

I förhör har kvinnan sagt att hon inte minns något alls av händelsen. Vittnen har beskrivit att hon var praktiskt taget medvetslös.

På fredagsmorgonen inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt.

Foto: TT/Printscreen

Ett stort medieuppbåd var på plats i Uppsala tingsrätt när rättegången för våldtäkten, som ska ha sänts live på Facebook, startade vid 09-tiden på fredagen.

De tre unga män som står åtalade för övergreppet såg sammanbitna ut när de leddes in i rättssalen, enligt TT. De ska ha verkat besvärade över det stora mediala intresset. När åklagaren läste upp gärningsbeskrivningen såg männen dock likgiltiga ut.

Kvinnan minns ingenting

Övergreppet ska ha ägt rum i en lägenhet i Uppsala i januari. Två av männen, som är 18 respektive 21 år gamla, misstänks ha våldtagit kvinnan. Den tredje mannen, en 24-åring, ska ha filmat gärningen och sänt live på Facebook.

I åtalet ingår åtta vittnen. Enligt dem verkade kvinnan praktiskt taget medvetslös när männen förgrep sig på henne. De ska ha sagt att ”det inte var något liv i henne alls” och att hon ”inte rörde en fena”, rapporterar TT.

I förhör har kvinnan, som är i 30-årsåldern, uppgett att hon inte minns något alls av händelsen.

Nekar till brott

Åklagaren Pontus Melander hävdar att kvinnan befann sig i en mycket utsatt situation på grund av att hon var påverkad av alkohol och droger. Han har yrkat att de två som misstänks för våldtäkten ska utvisas och inte tillåtas att återvända till landet på 15 år.

Innan förhandlingarna inleddes uppgav männens ombud att de nekar till brott. De har dock medgett att de haft sex med kvinnan.

– Han har vidgått att det varit sexuellt umgänge mellan honom och målsäganden. Det har dock skett en timme innan den här Facebook-filmen. Så det har varit ett helt annat scenario, säger 21-åringens försvarare Stefan Wallin, enligt TT.

Inte fått film

Polisen har fått fram både bild- och videosekvenser från det misstänkta övergreppet. Själva filmen kan finnas hos Facebook. Företaget har dock inte lämnat ut den ännu. Vice chefsåklagare Magnus Berggren är dock hoppfull om att det kan ske inom kort.

– Vi tror att vi kan få en film inom ett par dagar. Förhoppningen är att filmmaterialet ska stärka upp det som vittnena säger, säger han till TT.

Rättegången är planerad att pågå i tre dagar. På grund av ärendets känslighet och de inblandades låga ålder kommer förhandlingarna att hållas bakom stängda dörrar.

ARTIKELN HANDLAR OM