Trump lovade att ”bomba skiten ur IS” – nu dör fler civila än någonsin

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump i Vita huset,.

avStaffan Lindberg

NYHETER

Donald Trump lovade före valet att han skulle ”bomba skiten ur IS”.

Nu ökar antalet döda civila i Syrien och Irak chockartat snabbt.

Är detta Trumps nya taktik?

Foto: Airwars
Enligt Airwars har antalet civila som dött av bombningar av USA-koalitionen i Irak och Syrien raketökat i mars.

Händelserna i al-Jadida-kvarteret i Mosul fredagen den 17 mars är fortfarande höljda i dunkel. Boende i området talar om att minst 150 civila har dödats i det amerikanska bombanfallet.

– Marken skakade som om det hade varit en jordbävning. Vi hörde skrik och gråt från huset intill, sa ett vittne till Reuters.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära det dödligaste enskilda amerikanska flyganfallet sedan USA gick in i Irak 2003.

– Vi är chockade över den här fruktansvärda förlusten av människoliv, sa Lisa Grande, FN:s humanitära koordinator för Irak, enligt TT.

Amerikansk militär tvingas nu än en gång utreda de känsliga uppgifterna. Sedan tidigare utreder man uppgifter om ett flyganfall tidigare i mars i Syrien, där ett 40-tal civila uppges ha dödats i en moské.

Under vintern har USA även genomfört dödliga flygräder i Jemen.

”Bomba skiten ur IS”

Enligt organisationen Airwars, som kartlägger flyganfallen, har runt 1000 civila dödats i Syrien och Irak som en följd av koalitionens bombningar i mars, skriver Washington Post. En kraftig ökning jämfört med föregående månad. Eftersom antalet flygräder samtidigt har minskat kan slutsatsen bara bli att bomberna i betydligt högre utsträckning drabbar civila.

Den nye amerikanske presidenten Donald Trump lovade i valrörelsen att ”bomba skiten ur IS”.

Och enligt Washington Post tror allt fler bedömare nu att de senaste blodiga anfallen inte är någon slump.

Godkänner fler döda

Utan att det i stället handlar om ett medvetet skifte i strategi – där USA accepterar fler civila offer.

Någon officiell bekräftelse på att strategin förändrats har visserligen inte kommit, vare sig från USA:s militär eller regering.

Men uppgifter tyder på att Donald Trump försöker hitta sätt att runda de begränsningar, som har skapats för att begränsa antalet civila offer. Många farliga flyganfall, som tidigare stoppades av amerikanerna, godkänns nu, enligt en anonym irakisk officer som New York Times har talat med.

”Barbariskt och grymt”

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald skriver att Donald Trumps krig mot terrorismen snabbt har blivit ”så barbariskt och grymt som han lovade”.

Samtidigt som organisationen Amnesty International på tisdagen konstaterar att hundratals civila dött i Mosul till följd av amerikanska bomber. Detta efter att ha fått order från irakiska myndigheter att stanna i sina hem. Amnesty menar att attackerna kan utgöra krigsbrott.

Klart är att de civila i Mosul och på andra platser befinner sig i än större fara än tidigare. Allt medan kropparna efter anfallet den 17 mars fortsätter att grävas fram.

ARTIKELN HANDLAR OM