SD-ledarna: Trump överdrev inte – tvärtom

Donald Trump överdrev inte när han spred en negativ bild av Sverige – snarare tvärtom, enligt Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

I en debattartikel i amerikanska Wall Street Journal ger SD-ledarna presidenten rätt och skriver bland annat att regeringen välkomnar IS-återvändare med öppna armar.

– Man tecknar en väldigt svart bild av Sverige generellt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Sverigedemokraterna ger sig in i Sverigedebatten – i USA.

President Trump snarare underdrev än överdrev när han ”lyfte upp Sveriges problematiska erfarenhet med öppen invandring”, skriver partiledaren Jimmie Åkesson och riksdagsgruppledaren Mattias Karlsson i en debattartikel på Wall Street Journal.

De kritiserar – liksom Trump – den svenska invandringspolitiken.

”Effekterna är påtagliga, till att börja med den nationella säkerheten. Uppskattningsvis 300 svenska medborgare med invandrarbakgrund har rest till Mellanöstern för att strida för IS. Många återvänder nu till Sverige och välkomnas med öppna armar av vår socialistiska regering”, skriver SD-ledarna.

Den nya lagstiftningen mot terrorresor som trädde i kraft 1 april förra året och Säpos bevakning av misstänkta IS-rekryterare och återvändare nämns inte.

Tar upp sexualbrott

Artikeln tar även upp sexualbrott i Sverige och uppger att antalet sexbrott närapå fördubblades mellan 2014 och 2015. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen ökade antalet personer som uppgett att de blivit utsatta för sexualbrott med 70 procent.

– Ökningen gäller den bredare kategorin sexualbrott. Troligen är det primärt mer lindriga sexualbrott som har ökat. Antalet personer som har kontaktat sjukhus för att de utsatts för sexualbrott har minskat och inte ökat, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Åkesson och Karlsson skriver också att det är mycket mer sannolikt att våldtäkter begås av invandrare och hänvisar till en Brå-rapport från 1996.

”Marginell andel svenskar och invandrare begår sexualbrott”

En uppföljningsrapport gjordes 2005 och visade samma resultat.

– Det var fem gånger vanligare att utrikesfödda var misstänkta för våldtäkt jämfört med svenskfödda, säger Stina Holmberg.

Enligt Holmberg är det svårt att dra enkla slutsatser.

– Det här är uppgifter i rättskedjan. Är man mer benägen att anmäla till polisen om man utsatts av någon man har ett stort socialt avstånd till, finns det någon form av diskriminering i rättskedjan? Det är saker som man inte vet om det kan påverka, säger hon.

Enligt siffror från Brå:s rapport 2005 var andelen utrikesfödda som var misstänkta för sexualbrott mindre än 0,5 procent.

– 99,5 procent av de utrikesfödda begår inte sexualbrott. Det är en marginell andel av både svenskar och invandrare som begår sexualbrott. De allra flesta som kommer till Sverige och får stanna kvar kommer inte att begå brott, säger hon.

Expert: Väldigt svart bild av Sverige

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, ser en tydlig strategi i SD-ledarnas debattartikel: syftet är att den ska ge eko i den svenska debatten.

– Man tecknar en väldigt svart bild av Sverige generellt, man har bilden av att det är kaotiskt i Sverige och anledningen som man pekar på är att det är invandring och att landet får en icke-svensk profil. Man fokuserar på att det är en etnisk spänning som uppträder, man är noga med att tala om att det är svenskheten som ska bevaras, säger han.

Enligt Hinnfors har SD haft svårare att ta plats i integrationsdebatten sedan regeringens åtgärder för att minska flyktingmottagandet 2015.

– Nu kan man återigen få fokus på invandringen, man behöver inte formulera ett program för vad de ska göra de som är i Sverige, utan då kan man skjuta upp den debatten, säger Jonas Hinnfors.

Fotnot: SD-ledarnas debattartikel i Wall Street Journal går att läsa i sin helhet här (OBS, artikeln ligger bakom betalvägg)

Publisert:

LÄS VIDARE