Studie: Hunden skäms inte – den är rädd

Foto: TT/Montage
Hunden på bilden har inget med oredan att göra.
NYHETER

”Titta, nu skäms han!” Hur ofta har du inte hört detta från en hundägare – eller sagt det själv? Det är dock inte skam hunden känner när den ger dig den där blicken. Det är rädsla, visar en amerikansk studie.

Du öppnar ytterdörren och inser att soffkuddarna ligger utspridda i små, små bitar över hela golvet. Under bordet sitter människans bäste vän och stirrar på dig med den där blicken som inte kan betyda något annat än ”förlåt, det var dumt gjort”. Det du tolkar som skam är dock egentligen en mycket mindre komplex känsla, visar en amerikansk studie – det är rädsla. Det skriver vetenskapssajten IFL Science.

Ägarens reaktion

I studien filmades 14 tamhundar vid olika tillfällen där de kunde välja att vara olydiga mot sina ägare. Till exempel blev de tillsagda att inte äta upp en godisbit när ägaren lämnade rummet. I vissa av scenarierna fick ägarna veta vad hunden gjort när de var borta, i andra inte. Ägarna visste alltså inte alltid om hunden varit olydig, eller om den gjort precis som den blivit tillsagd.

Resultaten visade att hundarna oftare antog ”den skamsna minen” i de fall där ägarna skällde på dem. Det visade sig till och med att minen blev ännu tydligare i de fall där hundarna faktiskt varit lydiga – men fick skäll ändå.

Slutsatsen av studien var att ”den skamsna minen” hos hundarna var en reaktion på ägarnas beteende, snarare än en insikt om att de gjort något fel.

Mänskligt beteende

Att tolka in saker i sin hunds beteende är dock inget konstigt, även om det ibland kan bli fel. Människor tenderar att avläsa sin hunds uttryck med hjälp av känslor de själva kan känna. När den fyrfota kompisen kryper ihop, spärrar upp ögonen och tittar upp på sin ägare ligger det nära till hands att tolka det som uttryck för skuldkänslor.

– När jag tittar på en hund som har den där skamsna minen känns den skamsen för mig. Vi är på sätt och vis programmerade att tänka så, säger studiens författare Alexandra Horowitz till IFL Science.

ARTIKELN HANDLAR OM