Jakob, 23, har gått all-in på 1 000 triss

Publicerad:
Uppdaterad:
Jakob, 23, har köpt 1 000 triss-lotter.
Foto: Kjell Eriksson
Jakob, 23, har köpt 1 000 triss-lotter.

NYHETER

Det är dags för Jakob Vastamäki att göra sitt examensarbete.

Så då slog han till – på 1 000 trisslotter för 30 000 kronor.

– Jag bestämde mig för att jag ville testa den statliga lyckan, säger Jakob, 23.

Jakob Vastamäki, 23, pluggar till tv-producent på Stockholms dramatiska högskola. Under våren är det dags för honom att göra sitt examensarbete – på ett alldeles särskilt vis.

Jakob har lagt 30 000 kronor ur egen ficka på trisslotter. Med sina 1 000 skraplotter börjar han under måndagen vad han kallar ”en journalistisk granskning av staten”.

– Det är ett oseriöst seriöst projekt, jag tror ingen har gjort det här innan, mig veterligen i varje fall, säger Jakob.

Ligger 30 000 kronor back

I dag är det alltså dags för projektet att kicka igång. Jakob kommer att filma varje skrapning från 12 mars till 12 maj. Det kommer att gå att följa hans skrapande på Facebook och Instagram.

Enligt hans egna uträkningar utifrån vinstchanserna Svenska spel anger på lotterna kommer han – matematiskt sett – att få tillbaka 6 000 kronor av de 30 000 han satsat.

– Jag ligger 30 000 back, så just nu verkar det inte bli så mycket semester i sommar.

Vill träffa minister

Under resans gång tänker han också ge sig ut i landet för att träffa följare och skrapa med dem. Dessutom vill han passa på att träffa psykologer och diskutera vad som händer i hans hjärna – och diskutera Svenska spel med folkhälsominister Gabriel Wikström.

– Man vill ju veta vad han säger om det här. Jag har bestämt mig för att testa den statliga lyckan, säger Jakob.

Varje år bidrar Svenska spel med över fyra miljarder kronor till den svenska statskassan. Jakob tycker att de är bra på att skapa en illusion om snabb rikedom via triss-lotterna.

– Det är många kompisar som hört av sig och grattat mig till att ha köpt tusen lotter. Det är spännande att den illusionen finns, att man blir miljonär om man har tusen lotter, säger han.

Under tisdagsmorgonen gästar Jakob Aftonbladet Morgon för att skrapa lotter i direktsändning. Missa inte det!

Publicerad: