Polisen misstänker: Ungdomar lurade in oss i bakhåll

NYHETER

Polisen larmades av flera personer till Lagersbergsskolan i Eskilstuna.

Men på plats attackerades patrullerna med stenkastning och larmen bedöms ha ringts in för att locka dit polisen.

– Det är den uppfattningen patruller på plats har fått, säger Björn Öberg vid polisen.

Foto: Sebastian Skog

Vid 16.53 fick polisen in flera larm om olika typer av brottslighet från Lagersbergsskolan i Eskilstuna. Det ska vara flera personer som larmat om bråk.

På sin hemsida skriver polisen att de bedömer larmen som ”falsklarm” i syfte att locka polispatruller till platsen.

– Ganska snart efter att patruller anländer flyger det en sten genom luften, säger Björn Öberg, presskommunikatör vid polisen.

– Vi har rubricerat det som våldsamt upplopp.

Mellan 15–20 ungdomar befaras ha deltagit i upploppet som orsakade stora materiella skador. Fönsterrutor, busskurer och andra skador på fastigheter i området har rapporterats in.

Tre personer har frihetsberövats i ärendet. Två män i 20-årsåldern , en misstänkt för störande av den allmänna ordning och den andra för försök till grov misshandel.

– Det handlar om stenkastning mot polis, säger Björn Öberg.

Den tredje frihetsberövade är en minderårig pojke som misstänks för ringa narkotikabrott, ett ärende som kommer hamna hos socialtjänsten av hänsyn till den misstänktes unga ålder.

Eftersom händelsen nu är rubricerad som våldsamt upplopp kommer polisen också att fortsätta arbetet med att identifiera övriga ungdomar som deltagit.

Vid 20-tiden rapporterar polisen att läget lugnat ner sig på plats och att det inte har rapporterats in några personskador eller skador på polisens fordon i samband med upploppet.

Som polisen alltså misstänker att ungdomarna startat efter att de lurat polis till platsen genom att ringa in andra larm.

– Ja, det är den uppfattningen patrullerna på plats har fått av händelseförloppet, säger Björn Öberg.

ARTIKELN HANDLAR OM