Nyheter

Presidentfrun: "De trodde jag var död"

Av: 

TT

Martine Moïse på maken Jovenel Moïses begravning.
Martine Moïse på maken Jovenel Moïses begravning.

NYHETER

”När de lämnade mig trodde de att jag var död”, berättar Martine Moïse, frun till Haitis mördade president Jovenel Moïse, i en intervju med The New York Times.

Männen tog sig in i presidentparets bostad natten till den sjunde juli. Paret väcktes av skottljud och snart nådde skotten sovrummet, berättar änkan för den amerikanska tidningen.

Jovenel Moïse mördades och makan Martine Moïse skadades svårt i attacken.

Ingen av de mellan 30 och 50 säkerhetsvakter som alltid bevakar bostaden dödades eller ens skadades under räden. Idag undrar hon varför de inte ingrep.

Männen som utförde attacken talade bara spanska och pratade under tiden med någon i telefon, berättar Martine Moïse.

De letade efter något som de senare hittade i presidentens bokhylla, och när de lämnade bostaden var det i tron om att både Jovenel och Martine Moïse var döda, beskriver presidentfrun.

Martine Moïse som vårdats i USA återvände till Haiti tio dagar efter mordet. Den 23 juli begravdes presidenten i sin hemstad Cap-Haïtien. I intervjun berättar änkan att hon funderar på att kandidera till president, och att hon inte är rädd för mördarna.

”Jag hoppas att alla som var inblandade i detta tas fast. Annars kommer de att döda varenda president som tar makten. De gjorde det en gång – de kommer att göra det igen”, säger Martine Moïse till The New York Times.

Haitisk polis har gripit chefen för presidentens säkerhetsteam och ett 20-tal colombianska legosoldater, misstänkta för inblandning i mordet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert: