Nyheter

Bulgariskt nej till EU-samtal med Nordmakedonien

Av: 

TT

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev tror att förhandlingar om ett EU-medlemskap kan inledas, trots tvekan från Bulgarien. Arkivbild.
Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev tror att förhandlingar om ett EU-medlemskap kan inledas, trots tvekan från Bulgarien. Arkivbild.

NYHETER

Bulgarien överväger att sätta sig emot samtal mellan EU och Nordmakedonien om medlemskap. Diskussionen är tänkt att inledas på tisdag.

Samtalen är tänkta att leda till formella förhandlingar om nordmakedoniskt medlemskap. Men det räcker med ett lands nej-röst för att blockera formella diskussioner.

Bulgariens utrikesminister Ekaterina Zaharieva säger att Nordmakedonien inte har uppfyllt sin del i ett vänskapsavtal mellan de två länderna som slöts 2017.

Bulgarien vill bland annat att Nordmakedonien ska erkänna att landet och dess språk har bulgariska rötter, vilket regeringen i Skopje vägrar att diskutera.

– Vi säger inte nej till ett nordmakedoniskt medlemskap i EU, Bulgarien säger nej till att inleda förhandlingar, säger Zaharieva till tv-bolaget BTV.

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev tror att en lösning ska hittas, men säger samtidigt:

– Jag förväntar mig ansvar, och tecken på vänskap från det bulgariska sidan. Vi behöver vänskap, en hjälpande hand, för att vandra den europeiska vägen tillsammans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: