Publicerad:
Uppdaterad:

200 000 evakueras inför tyfonen Goni

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tyfonen Molave orsakade översvämningar i Filippinerna förra veckan. Bild från Pampanga-provinsen i norra delen av landet i måndags.
Foto: Aaron Favila/AP/TT
Tyfonen Molave orsakade översvämningar i Filippinerna förra veckan. Bild från Pampanga-provinsen i norra delen av landet i måndags.

Filippinska myndigheter har beordrat över 200 000 invånare att evakuera inför tyfonen Goni.

Ovädret väntas bli det kraftigaste sedan stormen Haiyan 2013 som tog tusentals människoliv.

Goni väntas nå de sydöstra delarna av landet under tidig söndag och beräknas bli det kraftigaste ovädret att slå mot Filippinerna hittills i år med kraftiga regn och vindstyrkor på uppemot 57 meter per sekund, enligt det statliga väderinstitutet.

– Det verkar som att vi kommer att få väldigt starka vindar, vilket ökar riskerna för utbredda översvämningar och jordskred, säger Mark Timbal, talesperson för det nationella katastrofrådet (NDRRMC) till lokala nyhetskanalen ABS-CBN.

Tre tyfoner

Myndigheterna varnar för "förstörande" vindar och Goni befaras vara det kraftigaste ovädret sedan Haiyan i november 2013 då över 7 300 människor omkom eller försvann.

Goni anländer bara dagar efter att 22 personer omkommit under tyfonen Molaves framfart, mestadels genom drunkning i provinser söder om huvudstaden Manila, som också ligger i Gonis förmodade bana.

Goni kommer att bli det artonde tropiska ovädret att nå Filippinerna i år. Ytterligare en tyfon, Atsani, håller på att byggas upp i närheten av landet som varje år drabbas av cirka 20 tyfoner.

Corona försvårar evakuering

Myndigheterna står dessutom inför ytterligare en utmaning i och med pandemin, då det är av vikt att hålla distans även vid evakueringen för att hindra smittspridning. Man kan inte heller husera lika många människor per rum i provisoriska skyddsboenden som i vanliga fall.

– Att evakuera människor är svårare den här gången på grund av covid-19, säger Alexis Naz, talesperson för det regionala civilförsvaret.

Under lördagen registrerades drygt 1 800 nya coronafall och 36 dödsfall i Filippinerna.

Publicerad:
Publicerad: