Ex-ministers sambo döms för fejkade attacker

Av:  TT-NTB

Bilen sattes nästan i brand, det målades hakkors på dörren och det skickades massvis av hotbrev.

Ett skräckinjagande scenario för Norges dåvarande justitieminister – om det inte vore för att hans egen sambo hade iscensatt allt. Hon döms nu till fängelse för brott mot demokratin.

Fremskrittspartisten Tor Mikkel Wara avgick som Norges justitieminister i mars 2019, då hans sambo misstänktes ha försökt fejka politiskt motiverade brott mot dem i syfte att vinna sympatier.

Den 55-åriga sambon är skyldig till att ha tänt eld på parets egna bil, vandaliserat det egna hemmet och skickat hotfulla brev både till sin egen brevlåda och till Waras partikollegor, finner Oslo tingrett.

Irriterad på teater

Bland annat skrev hon "rasist" på bostadens fasad med sprejfärg.

Hon var upprörd över att ett antirasistiskt teatersällskap hade använt en bild av hennes och Waras hem i bakgrunden på en föreställning, för att göra en politisk poäng. I domen står det att hoten förmedlades i syfte att orsaka teatersällskapet problem, efter att en polisanmälan som sambon gjort inte lett någonvart.

– Hon var rejält upprörd över teaterstycket. Rätten utgår ifrån att detta var motivet till att hon utförde denna handling. Hon hade både motiv och anledning, säger domaren Anniken Nygaard Ottesen.

Polisen utredde hoten i flera månader. Det var först när parets bil stacks i brand som polisen svängde i sina misstankar. Fyra dagar senare togs sambon in på förhör av den norska säkerhetspolisen PST.

Hennes egen färg

Rätten har bedömt en lång indiciekedja som leder rakt till kvinnan. Hon uppges därtill ha ändrat sina förklaringar flera gånger när polisen har lagt fram nya bevis. Bland annat har det slagits fast att det var hennes tusch och sprejfärg som användes vid vandaliseringen och att det var hon som skrev hotbreven för hand.

Påföljden har bestämts till ett år och åtta månaders fängelse.

– Det här är chockerande. Jag överklagar här och nu, utan tvivel, sade kvinnan efter att domen förkunnats.

Hennes försvarsadvokat gör gällande att det saknas definitiva bevis och att kvinnan har alibin som förbisetts.

Hotade annan minister

Partikollegorna som också mottog hot från kvinnan var Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som då var Norges beredskapsminister, samt hennes make Christian Tybring-Gjedde, som sitter i folketinget.

De stod som målsägande i rättegången och gläds åt domen.

– Det visar att samhället tar det på allvar när någon hotar regeringens representanter och folkvalda, säger Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Tor Mikkel Wara, som suttit i folketinget för Fremskrittspartiet och varit vice partiledare, var Norges justitieminister i nästan ett års tid.

Publisert: