Presidentvalet i USA 2020

Vändningen: Trump godkänner att Biden påbörjar övergången

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Tre veckor efter valet kom vändningen.

Först fick Joe Biden klartecken att påbörja maktövertagandet av en myndighet inom USA:s regering.

Minuter senare twittrade Donald Trump att han står bakom beslutet.

Ända sedan valnatten den 3 november har Donald Trump vägrat erkänna sig besegrad och kommit med obevisade anklagelser om valfusk.

Men strax efter midnatt, svensk tid, sågs en möjlig vändning.

Då fick Joe Biden ett brev från Emily Murphy som är chef för myndigheten GSA, General Services Administration, och tillsatt av Trump. GSA är en del av USA:s regeringsadministration och förser den inkommande presidentstaben med pengar och andra resurser för att påbörja maktövergången.

Murphy: Inga påtryckningar

Murphy har fått kritik för att hon har dröjt med det här beskedet till Joe Biden. Hon skriver i brevet att hon inte har utsatts för påtryckningar för att förhala processen:

”Var snäll och notera att jag tog mitt beslut självständigt, baserat på lagen och tillgängliga fakta. Jag har aldrig varit direkt eller indirekt pressad av någon myndighetsperson – inklusive de som jobbar i Vita huset eller på GSA – när det gäller innehållet eller tidpunkten för mitt beslut. För att att vara tydlig, jag fick inga order om att fördröja mitt beslut”.

I brevet, som även har Vita Husets stabschef Mark Meadows på sändlistan, uppger Emily Murphy att hon, hennes familj och till och med hennes husdjur har mottagit tusentals hot via telefon, mejl och online.

Hon skriver till Joe Biden att han nu, enligt lagen, får tillgång till motsvarande över 70 miljoner kronor för att påbörja processen att ta över makten.

”Som du vet är det inte GSA-chefen som väljer eller godkänner vinnaren i ett presidentval. I stället är den lagliga rollen extremt smal: Att tillhandahålla resurser och tjänster i samband med en presidentövergång.”

Trump godkänner på Twitter

Några minuter efter att brevet blev känt twittrade Donald Trump att han står bakom Emily Murphys beslut:

”Jag vill tacka Emily Murphy på GSA för hennes stadiga engagemang och lojalitet till vårt land. Hon har blivit trakasserad, hotad och skymfad – och jag vill inte se detta hända henne, hennes familj eller anställda vid GSA”.

I want to thank Emily Murphy at GSA for her steadfast dedication and loyalty to our Country. She has been harassed,… https://t.co/mdPhEV87FZ

Han fortsätter med att tro på seger i presidentvalet, men skriver samtidigt att han godkänner att övergången påbörjas. Det är första gången som Trump offentligt ger signaler om att acceptera en valförlust.

”Vårt case fortsätter STARKT, vi kommer att fortsätta kämpa och jag är övertygad om att vi kommer vinna! Likväl, för vårt lands bästa, rekommenderar jag Emily och hennes team att göra det som behöver göras när det gäller initiala protokoll och jag har sagt till mitt team att göra detsamma.”

...fight, and I believe we will prevail! Nevertheless, in the best interest of our Country, I am recommending that… https://t.co/yOaiCyEOTT

De senaste dagarna har Trump haft interna diskussioner i Vita huset om att acceptera att maktövergången inleds. Samtalen intensifierades enligt New York Times källor under måndagsmorgonen då flera av hans topprådgivare sa till honom att det var dags. Trump fick också höra att han inte behövde använda orden ”ge upp”, skriver tidningen.

En mångårig rådgivare till Donald Trump drar stora växlar på de båda Twitter-meddelanden där presidenten instruerar GSA att påbörja övergången:

”Varsågod. Det är över”, säger han till CNN:s Vita huset-korrespondent Jim Acosta.

Chefen för Joe Bidens övergångsteam, Yohannes Abraham, gav under natten ett uttalande där han välkomnar GSA:s besked. Han skriver också att möten mellan regeringstjänstemän och Bidens övergångsteam kommer att inledas de närmaste dagarna:

”Dagens beslut är ett nödvändigt steg för att börja tackla de utmaningar vårt land står inför, inklusive att få pandemin under kontroll och att få tillbaka vår ekonomi på rätt spår”.

Motgångar för Trump

Vändningen i Trumps retorik kom efter flera motgångar tidigare under måndagskvällen.

Först avvisade Pennsylvanias högsta domstol Trump-kampanjens krav att ogiltigförklara drygt 8 000 poströster.

Timmarna senare röstade Michigans särskilda valgranskningsnämnd formellt för att bekräfta Joe Biden som segrare i delstaten.

Nämnden består av två republikaner och två demokrater. Beslutet att bekräfta Bidens vinst togs med siffrorna 3–0 efter att en av republikanerna lagt ner sin röst och den andre, Aaron Van Langevelde, anslöt sig till de två demokraterna. Han sa att han såg det som ”sin plikt”.

– Jag har inte hittat något som ger oss auktoritet att fördröja certifieringen för att vi skulle vänta på mer exakta resultat eller för att gå igenom klagomål om fusk. Jag menar, lagen är ganska tydlig här, sa Aaron Van Langevelde enligt Detroit News.

Tecknet: Frågan till livvakterna

Under kvällen avslöjades ytterligare ett tydligt tecken på att Trump nu förbereder sig för ett liv som före detta president. Secret service har enligt ABC News börjat fråga hans livvakter i Vita huset om de är intresserade av förflyttning till Palm Beach, Florida.

Där har Trump sitt vinterresidens Mar-a-Lago och enligt ABC News källor har Secret service redan börjat undersöka hur säkerheten runt fastigheten kan förstärkas i samband med en kommande renovering.

Amerikanska ex-presidenter har sedan 2013 åter rätt till livvaktsskydd livet ut.

Varken Secret service eller Donald Trumps stab har velat kommentera ABC News uppgifter, men enligt kanalen ska det tidigare vinterresidenset nu göras om till året runt-boende för makarna Trump.

Uppgifter: Vrede mot Giuliani

I kulisserna rapporterades Donald Trump tidigare under måndagen fortsätta klaga över att hans advokater inte lyckats stoppa valresultatet. Redan i helgen blev det känt att han sparkat Sidney Powell, 65. Hennes påståenden, bland annat om att tre miljoner döda personer röstat i valet, ansågs för galna till och med av Trump.

Enligt NBC:s källor riktar han nu även sin vrede mot personliga advokaten Rudy Giuliani. I ett internt samtal ska Trump ha dömt ut sitt juristteam som ”dårar som får honom att framstå i dålig dager”. Han ska även ha uttryckt specifikt missnöje med Giulianis presskonferens i torsdags då en mystisk mörk sörja rann i hans svettiga ansikte.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

WOLFGANG HANSSON: Det går att avsätta Trump redan nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Amerikansk politik

Rudy Giuliani

Mar-a-Lago

Presidentvalet i USA

Secret Service