Publicerad:

Armeniens pressade ledare flörtar med Ryssland

Av: TT

Publicerad:
Nikol Pasjinian är Armeniens premiärminister. Arkivbild.
Foto: Tigran Mehrabyan/Pan Photo/AP/TT
Nikol Pasjinian är Armeniens premiärminister. Arkivbild.

Armeniens pressade premiärminister Nikol Pasjinian vill se ett närmare militärsamarbete med Ryssland, som medlade fram det omstridda stilleståndsavtal som Jerevan nyligen slöt med ärkefienden Azerbajdzjan.

"Vi hoppas att vi kan förstärka samarbetet med Ryssland inte bara gällande säkerhet utan även militärt och teknologiskt", säger Pasjinian i ett uttalande.

"Förvisso var det hårda tider redan före kriget, men den nuvarande situationen är ännu svårare", tillägger han.

Uttalandet kommer i samband med ett möte under lördagen med den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu, på besök i Jerevan.

Stora protester

Azeriska trupper gick i fredags in i distriktet Aghdam. Det är ett av flera områden i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach som sedan 1990-talet kontrollerats av armeniska separatister men som nu ska lämnas tillbaka inom ramen för avtalet.

Ryssland, som ser regionen som sin intressesfär, har skickat 2 000 soldater till Nagorno-Karabach med uppdrag att övervaka vapenvilan.

Avtalet har mötts av omfattande protester i Armenien där många anser att villkoren är oacceptabla. På lördagen samlades på nytt flera tusen personer i huvudstaden med krav på Pasjinians avgång.

"Är oacceptabla"

Premiärministern har, som det tycks förgäves, försökt att blidka demonstranterna genom att utse nya personer på försvars- och utrikesministerposterna.

Den ryske utrikesminister Sergej Lavrov, som också är i Jerevan, signalerar stöd till det armeniska styret.

– Försöken att underminera det här avtalet, inte bara inifrån landet utan även från utlandet, är oacceptabla, säger Lavrov vid en presskonferens i den armeniska huvudstaden.

Publicerad:
Publicerad: