Här blir det snö till advent

Av: Indra Nordemar

Publicerad:

Första advent närmar sig och många drömmer om en snöfylld helg.

Men att snö ska pudra våra gator verkar osannolikt.

– Där det inte kommer någon snö kanske lite rimfrost kan ge lite mer vinterkänsla, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

I början av veckan fanns det snöchanser i Östersjölandskapen då det väntades att ett lågtryck skulle röra sig upp över Östersjön från Baltikum. Men det blir inget med den saken, i stället kommer ett högtryck styra vädret i Sverige under adventshelgen.

– Snön som fanns i sikte i början på veckan kommer utebli, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Både under lördagen och söndagen kan stora delar av landet räkna med en hel del moln, med temperaturer på 2–3 minusgrader i Dalarna till uppemot 3-4 plusgrader i Skåne. Västergötland, Halland och Skåne kan möjligen glädjas med en släng D-vitamin och sol.

– Det kan eventuellt vara någon enstaka snöby som förekommer under söndagen vid Smålandskusten, men det smälter när det når marken i så fall, berättar Mikael Sjöstrand.

Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

De kan vänta sig en vit advent

Hittills ligger ett tunt snötäckte från norra Dalarna och vidare norrut, mest snö ligger i inre Västerbotten och Norrbotten där det ligger uppåt tre decimeter snö.

– Men fram till advent kommer det knappt falla någon snö. Det kommer dock vara minusgrader vilket gör att snön som finns i dag ligger kvar på första advent, menar Mikael Sjöstrand.

I norr väntas det också vara mycket moln men desto kallare. Från 2-3 minusgrader till 10 minusgrader. Lördagen bjuder på dis och dimma på morgonen sedan dominerar molnen, med undantag för fjällkedjan som kan få en del sol.
Söndagen inleds solig i norr men under dagen väntas ökad molnighet samtidigt som det blir någon grad kallare än under lördagen.

– Inte mycket ny snö att hoppas på i helgen men det kommer vara minusgrader på många håll i landet, i söder främst på morgonen och natten. Så där det inte kommer någon snö kanske lite rimfrost kan ge lite mer vinterkänsla, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN