Covid-19

Efter dödslarmet: Ge oss namnen på de som fått sprutan

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Unga italienare har blivit vaccinerade trots att de jobbar hemifrån.

Andra misstänks ha fått sin dos efter påtryckningar från maffian.

Experter larmar om att 8 000 äldre dött i onödan på grund av skandalstrategin.

– Släpp namnen på de som fått sprutan felaktigt, kräver nu senatorn Mario Giarrusso enligt Politico.

De höga dödstalen i covid-19 i Italien vägrar släppa, trots att man fått och gett lika många doser vaccin som resten av EU. I fredags rapporterade Italien 718 dödsfall, den högsta siffran sedan den andra vågen i december. Totalt i förra veckan dog 3 000 personer med coronaviruset i landet.

Nu larmar experter och politiker om att man vaccinerat fel personer. Trots att man är tre månader in i vaccineringen har man gett sprutan till fler under 60 år än över 80 år.

Endast 2,2 procent av befolkningen mellan 70 och 79 år är fullt vaccinerade. Alla andra åldersgrupper, inklusive de i 20- och 30-årsåldern, har högre andel vaccinerade, skriver Washington Post.

Och det är fortsatt de äldre oskyddade som dör i viruset.

Matteo Villa, forskare vid Italiens institut för internationella politiska studier, har räknat på landets strategi och kommit fram till att vaccinationsprogrammet i Italien hittills har räddat 4 000 liv.

Transport till kyrkogården.

Foto: Massimo Paolone / AP

Kistor i en kyrka i närheten av Bergamo i norra Italien, i väntan på begravning.

Foto: Claudio Furlan / AP

8 000 har dött i onödan

Men om man hade vaccinerat rätt grupper från start kunde man ha räddat 12 000 liv vid det här laget.

Trots att regeringen hade tydliga rekommendationer när vaccinationerna började – sjukvårdspersonal, folk på särskilda boenden, alla över 80 år, viktig personal i frontlinjen – öppnade flera regioner för att vaccinera alla möjliga grupper samtidigt som knappt någon över 70 fick sin första spruta.

Foto: Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN

Mängder av historier kring kockar, modeller och personer inom rättsväsendet som fått gå före i kön har uppmärksammats i italiensk press. Vissa regioner har vaccinerat alla journalister. Andra har gett sprutan till advokater och domare.

– Det har inte skötts på rätt sätt de senaste tre månaderna, den saken är klar. Annars skulle vi inte ha 300, 400 dödsfall varje dag som vi har nu, säger immunologen Sergio Abrignani, som är medlem av det vetenskapliga råd som bistår regeringen, till Washington Post.

Samtidigt som den märkliga strategin har uppmärksammats internationellt börjar allt fler i Italien misstänka att det är maffian som till stor del ligger bakom de skeva siffrorna.

En italiensk soldat vaccineras i Rom.

Foto: Antonio Masiello/Getty

Italiens premiärminister Mario Draghi och hälsovårdsminister Roberto Speranza.

Foto: Alessandra Tarantino/TT

Pekar ut maffian i skandalen

Grupperna av ”viktiga arbetare” har växt i misstänkt stora antal, främst i de södra regionerna där maffian står som starkast. Tre regioner – Sicilien, Kalabrien och Kampanien – har gett lika många eller fler doser till dessa grupper som till folk över 80 år.

Minst 1 000 personer misstänkta för att tagit sig före kön är redan under utredning av polis. Borgmästaren i Corleone på Sicilien har avgått efter anklagelser om att han låtit vaccinera sig själv och sina kollegor.

Men skandalen är sannolikt betydligt större än så. Enligt Washington Post finns det i myndigheternas databas en mystisk grupp på 250 000 unga som fått vaccinet trots att de inte är listade som medlemmar i en viktig yrkesgrupp i frontlinjen.

Och enligt tidningen Corriere della sera har så många som 2 236 752 doser vaccin getts till personer som inte tillhör någon av de prioriterade grupperna med personer över 80 år, vårdpersonal, lärare, militär eller polis. Totalt har omkring 12 miljoner doser vaccin getts ut.

Den italienska senatorn Mario Giarrusso, medlem i en parlamentarisk grupp som arbetar mot maffian, säger till Politico att de krävt in namnlistor från flera södra regioner.

– Folk blir vaccinerade trots att de inte tillhör någon av myndigheternas prioriterade grupper, särskilt i regioner med hög närvaro av maffian och vi misstänker att det är maffian som styr vaccineringen, säger han till sajten.

Även i regioner där maffian inte särskilt närvarande framstår vaccineringen som märklig. Bland annat har mer än en miljon doser getts till lärare och andra anställda i skolor och på universitet, trots att den mesta undervisningen sköts på distans.

Kräver att fuskarna avslöjas

All kritik har nu fått den italienska regeringen att agera. I torsdags vädjade premiärminister Mario Draghi till regionerna att lägga allt krut på att vaccinera de äldre.

– Sluta vaccinera folk under 60, sluta vaccinera de yngre. Med vilket samvete kan någon gå före i kön med vetskapen om att han eller hon exponerar någon som är över 75 år eller skör för risken att dö? sa han under en presskonferens enligt Reuters.

Han har utsett Francesco Figliuolo, armégeneral och logistikexpert, för att styra upp vaccineringen.

Samtidigt menar Mario Giarrusso att de som tagit hjälp av maffian att få sprutan felaktigt måste avslöjas.

– Vi måste säkerställa vilka som har trängt sig i kön. De människorna tar vaccinet från människor vars liv är i risk, säger han till Politico.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS


Fräckt allsvenskt drag på Europatipset | Ta rygg på expertens system
Publisert:

LÄS VIDARE

Dödslarmet från Italien: Vi har vaccinerat fel personer

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Italien

Mario Draghi

Vaccin