Reaktioner efter L:s vägval

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nyamko Sabunis (L) och partistyrelsens seger under söndagen väcker starka reaktioner inom den politiska sfären.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att beskedet är positivt, samtidigt som hård kritik haglar från andra håll.

”Jag beklagar att L väljer att bana väg för att ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs”, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Liberalerna har fattat beslut om frågan som splittrar partiet - att öppna för samarbete med SD eller inte.

Det blev Nyamko Sabunis och partistyrelsens linje som vann striden inom partiet.

I ett meddelande till Aftonbladet kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) Liberalernas beslut:

“Vi socialdemokrater är tydliga med att vi aldrig kommer ge ett löntagarfientligt och främlingsfientligt högerparti avgörande makt över hur Sverige styrs”.

“Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket. Vi går till val självständigt, som eget parti, och söker stöd i vår politik och en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare”, fortsätter han.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar Liberalernas vägval på Twitter:

“Centerpartiet är nu det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD. Jag beklagar att L väljer att bana väg för att ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs”, skriver Annie Lööf.

Annie Lööf.
Foto: TT
Annie Lööf.

Vidare skriver hon att C vill samarbeta “i den breda mitten” av svensk politik.

“Vår dörr står öppen för ett samarbete såväl med våra allianskollegor som de nuvarande regeringspartierna”.

Inte intressant att utgöra stödhjul

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gör det tydligt att ett aktivt stöd från hans parti inte kommer utan krav.

”Som jag sagt tidigare, under mer än tio år faktiskt, så kommer Sverigedemokraterna aldrig stänga dörren för samtal med något riksdagsparti, det gäller fortfarande”, skriver han i ett meddelande till Aftonbladet.

Foto: TT
Jimmie Åkesson.

”Däremot är det inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek. Just den punkten är faktiskt inte förhandlingsbar, och jag förmodar att detsamma gäller för alla andra partier.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser positivt på dagens utfall.

”Jag välkomnar dagens besked från Liberalerna. Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering som har kraft att ta tag i kriminaliteten, arbetslösheten och utanförskapet”, skriver han på Facebook.

”Bedrövligt”

Även Miljöpartiets språkrör reagerar på Twitter.

”1991 reste sig Bengt Westerberg ur tv-soffan och gick. Han vägrade samverka med högerpopulister.2021 sätter sig Liberalerna bekvämt ner i soffan, bredvid Jimmie Åkesson. Bedrövligt”, skriver Märta Stenevi.

Miljöpartiet språkrör Per Bolund kommenterar också:

”Jag beklagar att Liberalerna valt att öppna för samarbete med ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen. Den vägen leder varken till mer liberalism eller ett hållbart samhälle. Miljöpartiet kommer aldrig välja den vägen”, skriver han på Twitter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN