Israel/Palestina-konflikten

Kaoslarmet från Gaza: Sjukvården på väg att kollapsa

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

42 palestinier har dött och raketregnet in i Israel fortsätter efter den våldsammaste dagen hittills.

Samtidigt kommer rapporter om att sjukvården är på väg att kollapsa i kaoset i Gaza.

– Vi kämpar mot en terrororganisation som siktar in sig på våra civila och gömmer sig bakom sina civila, säger premiärminister Benjamin Netanyahu till tv-kanalen CBS.

I en serie attacker under söndagsmorgonen bombade israeliskt flyg bostäder tillhörande Hamas-ledarna Yahya Sinwar, politisk ordförande i Gaza, och brodern Muhammad Sinwar, logistik- och personalchef.

Det meddelar försvarsmakten och slår fast att det var militära mål.

42 palestinier uppges ha dödats bara under söndagen – i den dödligaste dagen sedan konflikten trappades upp.

Totalt under veckan ska 181 palestinier, varav 52 barn, förlorat sina liv uppger den norske diplomaten Tor Wennesland, som ansvarar för FN:s fredsansträngningar i Mellanöstern.

Blockade vägen med krater

Under samma period har Hamas och Islamiska Jihad avfyrat mer än 2 900 raketer från Gaza och dödat tio israeler, varav två är barn.

Wennesland uppger att 40 skolor och fyra sjukhus i Gaza är helt eller delvis skadade efter israeliska flygattacker.

Han varnar också för ännu en fara för den hårt prövade befolkningen i och med att stora delar av elnätet är utslaget. Och för sjukhusen kan inflödet av svårt skadade, bombningarna, brist på el och vatten – mitt under pandemin som innebär helt andra utmaningar – skapa katastrof.

– Bristen på elektricitet har resulterat i problem med vatten och avlopp som drabbar hundratusentals, säger Tor Wennesland till The Guardian och tillägger att sjukvården sannolikt inte kommer ha möjlighet att vårda alla skadade, särskilt med tanke på elbristen.

Tidigare under helgen varnade en sjukhuschef för att alla skadade som kräver vård kan innebära att man tvingas lämna alla covid-19-sjuka till deras öde.

– Vi har bara 15 iva-bäddar. Allt jag kan göra är att be, säger sjukhuschefen Yousef al-Akkad till The Guardian.

Enligt bilder som cirkulerat på sociala medier och bland journalister inne i Gaza har de israeliska flygangreppen också skapat en stor krater som blockerar vägen till det största sjukhuset Al Shifa, skriver The Guardian.

Under söndagseftermiddagen samlades FN:s säkerhetsråd för ett krismöte.

Generalsekreterare António Guterres sa när mötet inleddes att våldsamheterna är oerhört skrämmande och måste upphöra. Han vill också se intensifierade medlingsförsök.

Utanför Al-Shifa-sjukhuset i östra delarna av Gaza sörjer några män sin släkting Izz al-Deen Helles. Han fördes till sjukhuset efter att ha skadats i en av fredagens flygattacker men hans liv gick inte att rädda.
Utanför Al-Shifa-sjukhuset i östra delarna av Gaza sörjer några män sin släkting Izz al-Deen Helles. Han fördes till sjukhuset efter att ha skadats i en av fredagens flygattacker men hans liv gick inte att rädda.

Försvarade dödliga attackerna

Några sådana verkar inte ha några större förutsättningar att lyckas. Åtminstone lät det inte så när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu blev intervjuad av tv-kanalen CBS i programmet Meet The Press.

– Vi gör vad som än krävs för att återställa lag och ordning. Det kommer ta tid, sa han.

Han försvarade bombningarna trots att så många dödats i attackerna. FN säger att minst 52 barn fram till söndagen. Palestinska myndigheter rapporterar 58 döda barn.

– Vi kämpar mot en terrororganisation som siktar in sig på våra civila och gömmer sig bakom sina civila, använder dem som mänskliga sköldar. Vi gör allt vi kan för att slå till mot terroristerna, deras raketer, deras raketgömmor och deras vapen, men vi kan inte låta dem komma undan med det, säger Netanyahu.

Han hävdar att Israel gör ”allt man kan” för att undvika civila dödsoffer.

– De skickar tusentals raketer mot våra städer med syftet att döda civila i dessa platser. Vad kan man göra?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger nej till vapenvila med Hamas. Operationen i Gaza fortsätter med full kraft meddelade han i ett tal i helgen.

Hotet från Hamas

Det låter inte mer försonligt från motsatta sidan. Hamas formelle ledare Ismail Haniya höll i helgen tal från exilen i Qatars huvudstad Doha.

Han sa att allt kretsar kring Jerusalem, där våldet fokuserats kring al-Aqsamoskén i gamla stan samt stadsdelen Sheik Jarrah i östra Jerusalem där israeliska bosättarorganisationer försöker få palestinska familjer att vräkas från sina hem.

– Jag säger till Netanyahu: Lek inte med elden. Ämnet för denna strid, ämnet för detta krig, ämnet för denna intifada är Jerusalem, Jerusalem, Jerusalem!

USA:s president Joe Biden har under helgen talat med både med Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken Mahmud Abbas.

Biden ska ha uppmanat till nedtrappning och uttryckt oro över civila dödsoffer. Samtidigt betonade han Israels rätt att försvara sig liksom stöd för att palestinier har rätt att leva i "fred och säkerhet".

Det är bara bråte kvar av lägenheterna i bostadsbyggnaden Yazegi som totalförstördes i en israelisk flygattack under söndagen.
Nästan en hel familj, två kvinnor och åtta barn, dödas i lördags i en israelisk flygattack. En liten pojke överlevde – i sin döda mammas armar, enligt uppgifter. Hundratals palestinier samlades för begravningen.

PODD Striderna i Gaza

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Våldsamma strider i Israel och Palestina – konflikten eskalerar

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Israel

Hamas

Gaza

Benjamin Netanyahu

Ismail Haniya

Joe Biden