Nyheter

WHO:s pandemirespons var för långsam

Av: 

TT

Liberias före detta president Ellen Johnson Sirleaf ingår i den expertgrupp som granskar WHO:s pandemirespons. Arkivbild.
Liberias före detta president Ellen Johnson Sirleaf ingår i den expertgrupp som granskar WHO:s pandemirespons. Arkivbild.

NYHETER

Världshälsoorganisationen och Kina borde ha kunnat reagera snabbare i samband med coronavirusets spridning. Kritiken kommer från en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser.

Den oberoende gruppen "för pandemisk beredskap och agerande" sade på måndagen i ett utlåtande att "det fanns tidiga signaler som man snabbare kunde ha reagerat på".

Kontroll av länder med smitta borde ha införts snabbare, skriver gruppen och konstaterar i sin andra rapport om pandemin att varningssystemet för pandemi inte var anpassad för rådande omständigheter.

Kina pekas ut i delrapporten, där gruppen anser att landet borde ha reagerat mer kraftfullt både på regional och nationell nivå när de första uppgifterna om viruset kom.

Rapportörerna konstaterar också att WHO inte har tillräckligt med de resurser som är nödvändiga för att utföra sitt uppdrag när en pandemi inträffar.

Dessutom, konstaterar gruppen kritiskt, är det konstigt att WHO:s krisgrupp inte träffades förrän den 22 januari 2020, trots rapporter om ett virusutbrott.

En tredje och rådgivande rapport lämnas i maj, enligt gruppen.

Expertgruppen leds av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Deras arbete inleddes i juli, efter krav från WHO:s medlemsländer om en oberoende granskning.

Rapporten läggs fram på tisdagen för WHO:s ledning.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: