Coronapandemin

Vaccinsamordnaren: Midsommar som gäller

Av: 

Mica Söderlund

Olivia J Berntsson

NYHETER

Trots färre doser från Astra Zeneca under första kvartalet står vaccinsamordnare Richard Bergström fast vid sitt tidigare besked:

Alla svenskar över 18 år kommer erbjudas covidvaccin före midsommar.

– Det finns en fara i att ifrågasätta den prognosen. Då är vi inte förberedda när de stora mängderna vaccin kommer, säger Bergström.

Försenade leveranser från Pfizer och EU-konflikten med Astra Zeneca har skapat en oro hos regionerna som ställer sig frågan: Kommer vi få tillräckligt med vaccin? Vaccinsamordnaren Richard Bergströms svar på den frågan är ja.

Uppmaningen till regionerna är därför att fortsätta förbereda sig för det stora antalet doser som enligt Bergström kommer under våren.

– Jag är lite orolig för att man inte mobiliserar de resurser man behöver inför de riktigt stora doserna som kommer i april, maj och juni.

En halv till en miljon doser i veckan under våren

Vaccinsamordnaren menar att det finns en fara med att ifrågasätta prognosen om att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan midsommar.

– Jag tror inte att någon slappnar av nu. Men om man tänker ”detta kommer vi inte klara av, det kommer ta hela året”, då finns det en risk att det inte planeras för de mellan en halv och en miljon doser per vecka som ska levereras under våren, säger Richard Bergström.

Den första leveransen av Astra Zenecas vaccin väntas avgå mot Sverige från Nederländerna den 7 februari. Den ska innehålla omkring 70 000 doser.

Totalt är det 400 000 doser som ska levereras under första kvartalet, vilket är hälften av vad man räknat med från start.

– Det är helt klart en besvikelse men också sådant som händer. Det har vi helgarderat för, säger Richard Bergström och lägger till att doserna från Pfizer istället dubbleras under våren.

Vaccinsamordnare Richard Bergström.

Sex olika vaccin aktuella i svenska planen

I nuläget är tre av de vaccin som är tänkta för Sverige godkända av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Astra Zeneca, Pfizer/Biontech och Moderna.

Nu väntar man på godkännande av vaccin från Janssen, Novavax och Curevax.

– Janssen har vi sett goda resultat från och Novavax väntas godkännas i april, säger Bergström.

Att det blir ryckigt med besked om leveranser och avtal är inget ovanligt, enligt vaccinsamordnaren.

– Den här typen av problem är vanliga i dessa sammanhang. Skillnaden nu är att allt sker för öppen ridå.

Socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren: Märks att det är skakigt

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hoppet nu står till att läkemedelsföretagen levererar som det är tänkt.

– Vi har ju gemensamt från länderna sagt att vi inte vill att det byggs upp några stora lager för att successivt mata ut till länder, utan vi vill omedelbart få ut det, säger ministern.
De här bakslagen med vaccinleveranserna, hur pass allvarligt ser du på det som socialminister?
Det är klart att vi är väldigt angelägna om att se till att vaccinationen i Sverige är snabb och effektiv. Nu har den pågått i fyra veckor och vi kom igång som tänkt. Nu har vi ju vaccinerat alla på äldreboendena som fått sin första dos så jag vill använda ordet ”bakslag” med försiktighet.
Flera regioner har uttryck oro för vaccinleveranserna. Menar du att de inte behöver vara oroliga?
– Jag säger inte att man inte ska vara orolig. Jag tror det är svårt att helt ärligt ge besked långt fram i tiden. Vi märker ju att det är lite skakigt och vi har inte köpt färdiga vaccin utan vi har varit med och tecknat avtal för leverantörer som vi hoppas ska få fram vaccin, som vi hoppas ska bli godkända.

Nytt möte med EU och Astra Zeneca på måndag

Diskussionerna mellan läkemedelsföretaget och EU fortsätter. På måndag ska ytterligare ett möte hållas, berättar vaccinsamordnare Bergström.

– Vi fick ett uttalande från Astra Zenecas koncernchef i går som sa att problemet snart kommer att vara löst. Nu återstår det att se hur snabbt de kan komma upp i den takt som är tänkt. Det ska vi få presenterat på måndag, säger Richard Bergström.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Per Bjurman • New York-dagboken

Modernista

Per Bjurman • New York-dagboken

180,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Uppgifter: EU-länderna vill ha vaccin – inte vaccinbråk

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Richard Bergström

Astra Zeneca

Pfizer

EU

Vaccin