Presidentvalet i USA 2020

Trump: Läkarna hittade förändringar i lungorna

Av: 

Niklas Eriksson

Hans Österman

NYHETER

Donald Trump har bjudit in 2 000 personer till ett valmöte i Vita husets trädgård på lördagskvällen.

Där ska han tala till dem från en balkong.

Presidenten – som ännu inte testats negativt för coronaviruset – sa i natt till Fox News att läkarna upptäckte förändringar i hans lungor när han vårdades på sjukhus.

Presidentens läkare Sean Conley meddelade under torsdagen att han räknar med att Donald Trump ska kunna göra offentlig comeback i helgen.

Samma kväll sa Trump att han ville hålla ett kampanjmöte i Florida på lördagen – men så blir det inte. I stället har han samma kväll bjudit in 2 000 personer till Vita husets trädgård där han ska tala till dem från en balkong, skriver New York Times.

Det planerade mötet i Florida ska i stället bli av på måndag.

”Kommer vara i Sanford, Florida, på måndag för ett väldigt STORT MÖTE”, twittrade Trump på fredagskvällen, svensk tid.

Samtidigt kom beskedet att den planerade debatten mot Joe Biden på torsdag ställs in helt. Det sker efter att Trump vägrat att acceptera planerna på att hålla den digitalt.

Trump planerar att hålla nytt stort möte.

Kallats ”superspridar-event”

Trumps valmöte i Vita huset sker två veckor efter det evenemang som i efterhand har beskrivits som ett superspridar-event – nomineringsfesten för Trumps HD-domarkandidat Amy Coney Barret.

Av de 37 Vita huset-medarbetare som hittills konstaterats smittade av coronaviruset deltog elva personer på festen i Vita husets trädgård Rose Garden. Utöver presidenten och hans hustru Melania.

USA:s smittsskyddschef Anthony Fauci är kritisk mot just det evenemanget:

– Siffrorna talar för sig själva. Vi hade ett superspridarevent i Vita huset och det var en situation då människor trängde ihop sig utan att bära munskydd, säger han till CBS News.

Presidenten vill hålla tal från balkongen.

Berättade om lungförändringar

Presidenten har ännu inte testat negativt för coronaviruset men hans stab uppgav under fredagen att det ska offentliggöras så fort det sker.

Donald Trump själv har sagt att han ”mår perfekt” och lovprisat den experimentella antikroppscocktail från Regeneron som han behandlades med. Presidenten gick så långt som att kalla det ett botemedel.

Trump diskuterade sin hälsa även under natten mot lördagen, svensk tid. Det skedde i en videointervju med Fox News. Sändningen presenterades på förhand som en sorts läkarundersökning där Trump skulle frågas ut på distans av läkaren Marc Siegel som är knuten till Fox.

Trump intervjuades av en tv-doktor i Fox News.

Det visade sig snarare vara en ganska ordinär intervju. Trump upprepade tidigare hyllningar av läkemedlet från Regeneron. På frågan om hans två mest dominerande symtom när han skrevs in på sjukhuset 2 oktober svarade han att han ”kände sig svag och hade ont i halsen”.

Han nekade till att han hade problem med andningen – trots att hans egen läkare tidigare bekräftat att presidenten behandlades med syrgas.

I intervjun berättade Trump att läkarna undersökte hans lungor med ”maskiner han aldrig sett förut” och att de observerade förändringar i lungvävnaden. Det är något som tidigare inte varit känt.

– De testade lungorna. Initialt hittade de vissa förändringar där inne, men det har blivit bättre för varje dag, sa Trump.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2020

LÄS VIDARE

Svenska läkaren: Trumps medicinering gör honom speedad

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Coronaviruset

Donald Trump

Covid-19