Lättare att resa hit från Danmark och Norge

Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivbild.
Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivbild.

Kravet på negativt covidtest för utlänningar som vill resa in i Sverige förlängs.

Men för resor från Danmark och Norge blir det vissa lättnader i inresekraven från den 31 mars.

Regeringen har beslutat att förlänga kravet på att man vid inresa till Sverige ska kunna visa upp intyg på negativt covidtest. Det kravet ska nu gälla till 31 maj. Som tidigare omfattas inte svenskar, personer bosatta i Sverige, barn under 18 år och transportpersonal.

Regeringen har samtidigt beslutat att lätta på inreserestriktioner för resor från Danmark och Norge till Sverige. Resor från de två länderna har under vintern omfattats av särskilda reserestriktioner, utöver krav på negativt covidtest. Orsaken var rädslan för nya varianter av viruset som spreds i grannländerna.

Kravet avskaffas

De särskilda reserestriktionerna har inneburit att man, utöver krav på negativt covidtest, även varit tvungen att ha giltigt skäl för inresa, till exempel att man jobbar i Sverige eller ska träffa sina barn här.

Men från den 31 mars avskaffas nu kravet på att inresa från Danmark och Norge ska ha vissa godkända skäl.

– Det här innebär bland annat att norrmän och danskar kan resa till sina fritidshus i Sverige och att familjer och vänner över gränserna kan träffa varandra, förutsatt att de kan visa upp intyg på negativt covidtest, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Fortsatt testkrav

Som tidigare får testet inte vara äldre än 48 timmar, men för pendlare räcker det med ett högst en vecka gammalt test. En nyhet i regeringsbeslutet är att även de som regelbundet reser till Sverige för att studera också klarar sig med ett högst en vecka gammalt test.

För inresa från övriga världen gäller både krav på testintyg och på att resan ska ha ett visst godkänt syfte. Även Storbritannien, som lämnat EU, omfattas från den 31 mars av de reglerna.

Så sent som i tisdags berättade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen ökar. Frågan är om det då är rätt av regeringen att skicka signaler om lättnader?

Försvarar undantag

– Jag tycker inte man ska fokusera på eventuella signaler, utan på att vi kräver ett negativt covidtest från alla som vill resa in i Sverige och att reglerna nu blir desamma för inresa från Danmark, Finland och Norge, säger Mikael Damberg.

Han försvarar att regeringen utvidgar undantaget för studenter.

– Vi har gjort bedömningen att studenter bör betraktas som arbetspendlare, för att underlätta för dem, så där är det de facto en lättnad.

Inför påsken skärper Norge restriktionerna och förbjuder all alkoholservering. Den svenska regeringen har dock inga planer på skärpta restriktioner inför påsk.

Tredje vågen

– Nej, just nu planeras inga ytterligare restriktioner inför påsk, men självfallet är det viktigt att vi följer rekommendationerna om hur vi umgås och så vidare.

Regeringen har tidigare aviserat att det kan bli aktuellt med nedstängningar vid en eventuell tredje våg. Den är nu här i flera regioner.

– Det har vidtagits sådana åtgärder, på bland annat skolor. Tanken med det nya regelverket är att man ska kunna göra regionala anpassningar. Men det här är något vi följer och vi utesluter inte att vi kan komma att fatta tuffa beslut framöver, säger Mikael Damberg.

Det svenska beslutet innebär inte att Danmark och Norge ändrar sina riktlinjer vad gäller resor till Sverige. Det danska utrikesdepartementet avråder fortsatt för resor till resten av världen och i nuläget gäller detta till och med den 5 april. Det görs inga undantag för resor till fritidshus i Sverige, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Boende i Norge måste fortsatt sätta sig i karantän när man återvänder hem och från och med måndag måste man sitta i karantän på hotell i tio dagar utan möjlighet att lämna hotellet vid ett negativt covidtest. Hotellkravet gäller tills vidare, men omfattar inte personer som rest hem från utlandet efter en nödvändig resa, enligt NTB.

Publisert: