EU

Anders Tegnell: "Ett bra vaccin"

Av: 

TT

Astra Zenecas covidvaccin får grönt ljus från Europeiska läkemedelsmyndigheten, men Läkemedelsverket avvaktar med att fortsätta vaccineringen.
Astra Zenecas covidvaccin får grönt ljus från Europeiska läkemedelsmyndigheten, men Läkemedelsverket avvaktar med att fortsätta vaccineringen.

NYHETER

– Det är ett komplicerat läge. Vi följer utredningen och vill känna oss säkra på att det inte är grupper som inte ska erbjudas det här vaccinet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell säger att det är svårt att statistiskt peka på vilka grupper som eventuellt inte bör ta Astra Zenecas vaccin eftersom det rör sig om så få fall av biverkningar.

– Det är ett bra vaccin, sorgligt om vi inte kan använda det, säger Anders Tegnell.

Läkemedelsverket har fått in en rapport om ett dödsfall i Lund. Personen avled en dryg vecka efter att ha fått Astra Zenecas vaccin. I fallet från Lund handlar det om både blodpropp och blödningar, som motsvarar de biverkningar som varit i fokus för utredningen.

– Det är det första fastställda fallet av den här kombinerade bilden av allvarlig koagulationsrubbning, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Deltagit aktivt

Ulla Wändel Liminga, som är ämnesområdesansvarig på Läkemedelsverket säger att man deltagit ytterst aktivt i den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s utredning av vaccinet.

– - Man har gått igenom all information och även gått igenom de kliniska prövningarna innan godkännandet. Man har tittat på alla de rapporterade misstänkta biverkningarna fram till tisdag kväll och även under gårdagen. Det är det som mynnade ut i de här rekommendationerna, säger hon.

Uppmanar till uppmärksamhet

Hon säger också att utredningen har inte slagit fast ett orsakssamband med vaccinet men man har heller inte kunnat avskriva det. Läkemedelsverkar uppmanar dem som fått Astra Zenecas vaccin att vara uppmärksamma de två första veckorna efter vaccinationen.

– Utredningen kommer att fortsätta och olika åtgärder kommer att vidtas, säger hon.

En av de åtgärderna är att informationen om produkten ska uppdateras innan vaccineringarna tas upp.

Även Pfizers och Modernas vaccin kommer att granskas.

– I dagsläget ser vi inget oroande för de andra vaccinen, säger Ulla Wendel Liminga.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Sommar-REA online hos NK! UPP TILL 50 % RABATT på kläder & inredning.

Extern länk från NK

Shoppa REA!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Coronaviruset

Covid-19

Folkhälsomyndigheten