USA: Kinesisk flygövning är "vapenskrammel"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Keith Krach landade i Taiwan på torsdagen.
Foto: AP/TT
Keith Krach landade i Taiwan på torsdagen.

Kina genomför just nu flera militärövningar nära Taiwansundet, meddelar landets försvarsdepartement.

Detta sker samtidigt som toppdiplomater från USA besöker Taiwan, något som uppges ha väckt ilska hos den kinesiska regeringen.

Enligt Taiwans försvar har 18 kinesiska stridsplan tagit sig in i taiwanesiskt luftrum i landets sydvästra del, planen gjorde detta efter att ha korsat medianlinjen i Taiwansundet. Taiwanesiska försvaret har skickat upp egna plan som ett svar på luftrumskränkningen.

På en presskonferens på fredagen uppgav en talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet att stridsövningarna genomförs som ett svar på USA­:s besök.

– Detta är en berättigad och nödvändig åtgärd som vidtagits för att skydda Kinas suveränitet och territoriella integritet som svar på den nuvarande situationen i Taiwansundet, sade Ren Guoqiang till journalister.

Pompeo: Vapenskrammel

Enligt USA är statssekreteraren Keith Krach på plats i Taiwan för att bland annat delta i en minnesstund för den tidigare presidenten Lee Teng-Hui som avled i somras. USA:s utrikesminister Mike Pompeo kritiserar det kinesiska agerandet.

– Vi skickade en delegation till en begravning och Kina har tydligen reagerat på det genom vapenskrammel. Jag låter det stå för sig själv, säger Pompeo om det inträffade.

Omtvistad ö

Kina betraktar det demokratiskt styrda Taiwan som en utbrytarregion och försöker hindra dess kontakter med omvärlden. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen.

Spänningar mellan USA och Kina angående Taiwans status har ökat under Donald Trumps tid vid makten. Trumpregeringen har vid flera tillfällen uttryck stöd för Taiwan, bland annat genom USA:s hälsominister Alex Azars taiwanesiska besök i augusti.

Publicerad: