Fauci om hyllningen av Sverige: ”De har det värre”

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är nästa rond i evighetsdebatten om Anders Tegnell har rätt eller fel om viruset.

Den svenska strategin hyllades under ett senatsförhör i USA.

Då blev landets toppläkare Anthony Fauci sur.

Efter att ha tampats med Donald Trump, och hans kontroversiella syn på coronapandemin, hela året krävs det mycket för att bringa Anthony Fauci ur fattningen. Men senator Rand Paul från Kentucky lyckades nästan under onsdagens öppna senatsförhör. Och det genom att dra in Sverige.

Den svenska strategin har stötts och blötts i världen sedan pandemin slog till och de flesta länder stängde ner sina samhällen. Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har mötts av hård kritik.

Sedan många länder under hösten drabbats av en ny våg av viruset med ökad smittspridning, har bilden delvis förändrats. Många tittar på Sverige som ett möjligt sätt att kunna bromsa viruset utan att behöva stänga ner och riskera ekonomisk kollaps.

Anthony Fauci.
Foto: Graeme Jennings/TT
Anthony Fauci.

Jämförde med Sverige

Under onsdagen hölls förhör i den amerikanska senaten med Anthony Fauci, mannen bakom den amerikanska strategin och sedd som en av världens ledande smittskyddsläkare.

Där fick han hård kritik av senator Rand Paul som länge förespråkat milda åtgärder och varit emot att stänga ner samhället. Han gick till attack mot både Fauci och New Yorks guvernör Andrew Cuomo som blev något av en nationalidol för sina tv-sända presskonferenser om pandemin.

– New York hade den värsta dödssiffran i världen. Hur kan man hoppa upp och ner och säga att guvernör Cuomo gjorde ett sådant bra jobb? säger Paul.

Sedan jämförde han New York och grannstaten New Jersey med Sverige och uppgav att dödssiffran här var en tredjedel.

– Sverige hade en mjukare strategi med främst frivilliga åtgärder.

– Man kan invända och säga att Sveriges befolkning är annorlunda mot New Yorks och New Jerseys. Det är möjligt. Men även de genomsnittliga dödstalen i USA är nu högre än Sveriges. USA:s dödssiffror är faktiskt jämförbara med mindre utvecklade länder där social distansering är praktiskt taget omöjlig som Brasilien, Bolivia och Ecuador, säger Rand Paul.

Foto: J. Scott Applewhite / AP
Senator Rand Paul.

Ingen ånger

Senatorn sa att det fortfarande är oklart om auktoritära åtgärder för att stoppa smittspridningen är effektiva. Sedan utmanade han Anthony Fauci och frågade om han känner någon ånger över den amerikanska strategin – när Sverige trots att man behöll samhället relativt öppet har lägre dödstal i covid-19.

Då blev toppläkaren märkbart irriterad.

– Jag går gärna igenom detaljerna någon annan gång. Du har sagt mycket. Du har jämfört oss med Sverige men det finns många olikheter. Men jämför Sverige med andra skandinaviska länder. De har det värre.

Fauci menar att de åtgärder som han och hans institut rekommenderade i början av pandemin var nödvändiga för att bromsa den explosionsartade smittspridning som drog fram på öst- och västkusterna i USA.

– Enda sättet att stoppa explosionen av viruset var att fysiskt separera människor.

Sverige med en befolkning på cirka 10,5 miljoner människor har hittills 5 876 döda med covid-19. USA med en befolkning på cirka 328 miljoner har i dagarna passerat 200 000 döda.

Foto: LOTTE FERNVALL
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE