Coronaviruset

65-plussare ska kunna boka vaccin på telefon

Av: 

TT

Alla som är 65 år eller äldre kommer att kunna boka sin vaccinationstid på telefon. Det visar en enkät som Ekot gjort.
Alla som är 65 år eller äldre kommer att kunna boka sin vaccinationstid på telefon. Det visar en enkät som Ekot gjort.

NYHETER

Alla över 65 år kommer att kunna boka sin vaccination på telefon. I vissa regioner kommer de allra äldsta att kallas till förbokade tider.

Det är Sveriges Radios Ekot som gjort en enkät som visar att alla landets regioner kommer att erbjuda telefonbokning när den stora gruppen 65 år och äldre börjar vaccineras mot covid-19. Några regioner kommer att skicka kallelser med förbokade tider till de allra äldsta, medan Region Uppsala kommer att skicka kallelser till samtliga.

– För att vara säkra på att nå alla, så får alla (i Region Uppsala) en kallelse med en bokad tid, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala, till Ekot.

Inget bank-id

Det var i början av februari som Pensionärernas riksorganisation (PRO) uttryckte oro över att informationen om hur vaccinationen skulle gå till var alltför otydlig. I ett par regioner uppfattade de äldre att de dessutom måste ha ett bank-id för att kunna boka. Men som TT tidigare berättat kommer något bank-id inte att behövas.

"Regionerna kommer att göra brevutskick och informera via lokalmedia när det står klart när, var och hur vaccinationerna kommer att ske", berättade Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR), för TT.

"Mycket enklare"

I Ekots enkät svarar nu samtliga regioner att det kommer att gå att boka tid via telefon, antingen hos en vårdcentral eller, som i vissa regioner, hos en central telefonsupport. De som får kallelser kommer att kunna ringa och boka om, om tiden inte skulle passa.

En som blir lättad över beskedet är Ulla Andersson, 78 år, i Vetlanda.

– Det tycker jag är jättebra, det skulle vara självklart att man får använda telefonen. Det är mycket enklare. Eller att man får en kallelse. Det är många jag känner som bara har telefon, säger hon till Ekot.

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Uppsala

Region Uppsala