Sara Danius fantastiska kläder säljs på auktion – till högstbjudande
Uppdaterad 2021-03-12 | Publicerad 2021-02-24
Hon gav modet – och knytblusen – ett ansikte.
Sara Danius må vara död, men hennes mod – och mode – lever vidare.
Nu auktioneras hennes egna knytblusar, hennes exklusiva Pradaskor, hennes kjolar och klänningar, väskor och parfymer ut på Tradera.
För att hedra hennes minne – och lyfta fram och belöna andra kvinnliga banbrytare.
Hon blev aldrig förevigad bland gubbarna i Svenska Akademiens porträttsamling.
Men hon gjorde ett outplånligt avtryck och vann, med sitt rakryggade mod, sin kraft, sitt kunnande, sin stolthet och sin humor, svenska folkets hjärtan.
För snart ett och ett halvt år sedan, den 8 november 2019, tog familj, vänner och kollegor farväl av professorn, författaren, vännen – och förebilden – Sara Danius i Storkyrkan i Stockholm.
Hon dog bara 57 år gammal i cancer.
Sitt sista offentliga framträdande gjorde hon i ”Skavlan” i SVT1 den 29 mars samma år.
Då var hon tydligt märkt av sin sjukdom, men lika slagkraftig, spirituell och välformulerad som alltid.
Och lika modeintresserad.
På sig i tv hade hon en ceriserosa blus och över den en blåmönstrad kimono från Anna Holtblad − den kan nu bli din.
För ett antal tusenlappar.
Sara Danius framträdde i sin officiella roll, som professor i litteraturvetenskap och ständig sekretare i Svenska Akademien, som en stram och korrekt intellektuell, med stål i blicken och sylvassa formuleringar.
Men hon hade en annan sida också, en mjukare och varmare – Sara Danius var på samma gång en oerhört rolig, folklig, fåfäng och exhibitionistisk människa.
Hon älskade mode – det var en av hennes stora passioner i livet. Och hon lät ofta sina kläder tala.
Som sina fantastiska Nobelklänningar, som nu finns bevarade på Nationalmuseum; den blommiga trilogin, inspirerad av hennes favoritförfattare; Marcel Proust, Honoré de Balzac och Virginia Woolf – på den Nobelfest som skulle bli hennes sista, den färgsprakande och uppkäftiga kreationen i orange och cerise.
– Om jag har visat något med mina kläder så hoppas jag att jag har visat att kläder är mer än bara yta. Man kan använda kläder till att kommunicera någonting; det kan vara på allvar och det kan vara på skoj, sa Sara Danius själv.
Utöver sina Nobelklänningar hade hon också en stor skatt av vackra och exklusiva kläder hemma.
Hur stor den skatten var förstod inte riktigt hennes familj förrän de samlades där, efter hennes död, för att gå igenom allt.
– Vi bestämde oss för att försöka förvalta det här på något sätt, som skulle komma till gagn både för hennes minne och för den fond, som vi startade i samband med hennes bortgång, säger Sara Danius syster, Isadora Cugler.
Sagt och gjort.
Nu är ett 80-tal av Sara Danius vackra klädesplagg och ett 20-tal skor, väskor och parfymer till salu på auktionssajten Tradera.
Många av plaggen är skapade av Sara Danius favoritdesigners, som Anna Holtblad och Camilla Thulin.
Och där finns förstås många knytblusar – Sara Danius signaturplagg.
Hon gav knytblusen ett ansikte – och när hon i april 2018 tvingades bort och avsattes som ständig sekretare för Svenska Akademien startade ett veritabelt knytblusuppror; både män och kvinnor, kände och okända, klädde sig i knytblus för att visa sitt stöd för Sara Danius.
En av de mest kända knytblusarna är den ikoniska knytblusen i siden, som Sara Danius själv designade för Camilla Thulin. Den med röda kvinnotecken på svart botten och pärlemorknappar.
Det är Saras eget exemplar som hon bar första gången på Camilla Thulins visning på Stockholms modevecka 2018.
Kvinnoblusen lär bli ett av de dyraste plaggen på auktionen – den är, när det här skrivs, redan uppe i 17 000 kronor efter 113 bud.
Precis som de andra plaggen buren med stolthet och omsorgsfullt vårdad.
Bland de andra knytblusarna finns också en stormönstrad sidenblus med stora rosor i ljusrosa och gröna toner på svart botten. Den blusen bar Sara Danius på Bob Dylans konsert på Stockholm Waterfront den 1 april 2017.
Skorna, i storlek 40, kommer nästan uteslutande från Prada – och sticker ut, precis som Sara Danius själv.
Där finns spetsiga pumps med stilettklack, silvriga sneakers eller lackskor i svart – de sistnämnda bar Sara Danius när hon som Akademiens ständiga sekreterare offentliggjorde att Bob Dylan blev årets Nobelpristagare i litteratur 2016.
”Dylanskorna” kallade Sara Danius dem – det har hon själv skrivit på kartongen.
Samtidigt som kläderna auktioneras ut på Tradera öppnar i dag, onsdag den 24 februari, en utställning med det dubbeltydiga namnet ”Modet lever vidare” på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.
Namnet syftar både på Sara Danius mod – och hennes mode.
Där visas, förutom en del av kläderna och skorna, en unik porträttserie, där en rad starka och kända kvinnliga akademiker har fotograferats i Sara Danius kläder, de som nu auktioneras ut.
Att utställningen visas just där är ingen slump – museets grundare, byggmästaren Sven-Harry Karlsson, 89, är Sara Danius morbror, bror till hennes mamma, författaren Anna Wahlgren.
Alla pengar från auktionerna går oavkortat till Sara Danius minnesfond.
Fondens syfte är att lyfta fram och belöna kvinnliga banbrytare inom de områden där Sara Danius själv var verksam, som litteratur, essäistik, kritik, men även inom andra områden som humanistisk forskning, journalistik, fotografi, konst, teater, dans och formgivning.
– Vi är väldigt glada att Saras familj valde att ge oss det här förtroendet. Hela vår grundidé handlar om att låta saker få nytt liv – och genom det här initiativet kan vi låta både plaggen och de starka, viktiga budskapen de bär med sig leva vidare. Dessutom går varenda krona från auktionerna till något värdefullt, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.
Sara Danius syster, Isadora Cugler, är övertygad om att Sara Danius själv hade gillat det familjen nu gör.
– Jag tror att hon hade sagt ”bra gjort, hörni”, sa hon i en intervju i TV4 häromdagen.
Auktionerna avslutas den 8 mars – på internationella kvinnodagen.
Förstås.