Jonas Falk dömd till fängelse i Spanien

”Sjuk förklaring”

Jonas Falk dömdes till 18 års fängelse i Sveriges största narkotikautredning genom tiderna – ”Operation Playa”.

Han friades sedan i hovrätten, men har nu dömts till 2,5 års fängelse och 50 miljoner kronor i böter av spansk domstol.

– Det gör ju ingen större skillnad i mitt liv. Men det är kränkande när jag vet att jag har rätt, säger Jonas Falk.

Tio år efter att Jonas Falk greps i Colombia, fälldes och sedan friades av det svenska rättsväsendet, har nu den spanska domen fallit.

Straffet blir två och ett halvt års fängelse och motsvarande 50 miljoner kronor i böter för penningtvätt ”i samband med narkotikahandel”, enligt domen som Expressen var först med att berätta om.

Operation Playa är Sveriges största narkotikamål genom tiderna. Falk dömdes först till 18 års fängelse i Stockholms tingsrätt men blev slutligen frikänd i Svea hovrätt.

Men han hann knappt andas in luften i det fria förrän han greps igen i ett massivt tillslag på Hornsgatan i Stockholm - för att sedan utlämnas till Spanien för ekobrottsmisstankar kopplade till samma narkotikahärva.

Jonas Falk i samband med att han greps i december 2010 i den colombianska huvudstaden Bogotá.
Jonas Falk i samband med att han greps i december 2010 i den colombianska huvudstaden Bogotá.

Kommer överklaga

Sju år senare föll domen i Barcelona. Men den kommer inte verkställas förrän efter sista avgörandet, alltså i den högsta domstolen. I spanskt rättsväsende behöver man inte ha ett särskilt skäl för prövning i högsta instans, som i Sverige.

– Det blir överklaga ett år till i denna sjuka process, säger Jonas Falk till Aftonbladet.

Jonas Falk är kritisk till att man dömer honom för penningtvätt efter narkotikasmuggling som skett vid ospecificerade tillfällen och att man på så vis rundar försvarets argument om att man inte kan ställas inför rätta för samma brott två gånger.

– Det är en sjuk förklaring. Man kan ju inte bara ändra och hitta på ett annat ursprung än vad man gjorde i Sverige när man härledde smugglingen till Mauritz Anderssons resor, säger han.

Falk menar att han känner sig oberörd av själva påföljden i domen.

– Det gör ju ingen större skillnad i mitt liv. Jag är inte frihetsberövad men måste ha en dom över mig i två år men förhoppningsvis får jag upprättelse i andra instans eller högsta domstolen. Men det är kränkande när jag vet att jag har rätt, säger Falk bestämt.

Den svenske krögaren som var misstänkt för penningtvätt i samband med köpet av en restaurang frias helt från anklagelserna.

Jonas Falk under den nya rättegången i Spanien, där han alltså nu dömdes till fängelse i 2,5 år och att betala 50 miljoner i böter.
Jonas Falk under den nya rättegången i Spanien, där han alltså nu dömdes till fängelse i 2,5 år och att betala 50 miljoner i böter.
Publisert:

LÄS VIDARE