Djur & natur

Amerikansk fiskare hamnade i valgap

Av: 

TT

NYHETER

En fiskare i Massachusetts i nordöstra USA råkade ut för ett äventyr av bibliska mått när han dök efter hummer på fredagen.

I ett inlägg på Facebook berättar han hur han skopades in i munnen på en knölval.

”Jag var i hans stängda mun i ungefär 30 till 40 sekunder innan han steg upp till ytan och spottade mig ut”, skriver fiskaren Michael Packard.

Han tillägger att han är mörbultad, men inte har några brutna ben.

Till lokaltidningen Cape Cod Times säger Packard att han först trodde att han hade attackerats av en haj när han fiskade på 10 meters djup.

En knölval utanför Alaska. Arkivbild.
En knölval utanför Alaska. Arkivbild.

”Helt svart”

– Helt plötsligt kände jag detta enorma tryck och sedan blev det helt svart, säger han till tidningen.

– Jag såg ett ljus, och han (valen) började kasta huvudet från sida vid sida och sedan var jag helt plötsligt ute (i vattnet), fortsätter han.

Packards fiskarkompis berättar hur han såg hur vatten sprutade när valen kom upp till ytan och Packard sköts ut i havet.

Jooke Robbins, som leder avdelningen för knölvalsstudier vid Center for coastal studies i Provincetown, Massachusetts, säger att hon inte tvivlar på att berättelsen stämmer.

– Jag tror inte att det är en bluffhistoria eftersom jag känner de inblandade, säger hon till AFP.

Faksimil från Cape Cod Times.

Viktigt att hålla avstånd

Hon berättar vidare att hon tidigare inte har hört talas om något liknande och att Packard troligtvis ”bara var på fel plats vid fel tidpunkt”. Knölvalar är inte aggressiva djur, säger hon, speciellt inte mot människor.

– När de (valarna) fångar fisk ... störtar de framåt, öppnar munnen och slukar fisk och vatten väldigt snabbt, säger hon och lägger till att de har stora munnar, men att halsen är så smal att de inte skulle kunna svälja en människa, säger hon.

Även om alla detaljer kring händelsen inte är helt klarlagda är ett tydligt budskap klart enligt Robbins:

– Det är viktigt för människor att vara uppmärksamma. Och när man ser en val, håll ett bra avstånd. Det är verkligen viktigt att ge valarna utrymme.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens


Jackpott 7 miljoner! Följ expertens system på Stryktipset med EM
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Valar

Massachusetts