Coronapandemin

Vegetarisk kost tros minska risken för svår covid-19

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Den som äter vegetarisk kost har 73 procents minskad risk att bli svårt sjuk i covid-19, enligt en ny studie.

Att äta så kallad LCHF-diet skyddar däremot inte, det kan snarare vara tvärtom.

En ny studie, publicerad i British Medical Journal, gör gällande att personer som äter vegetarisk kost har 73 procents minskad risk att bli svårt sjuka i covid-19, rapporterar SVT. De som äter vegetarisk mat och också fisk, pescetarianer, har enligt studien 59 procents minskad risk att drabbas av svår covid-infektion.

Att äta så kallad LCHF-diet, med lite kolhydrater och mycket protein och fett, tycks inte skydda mot svår infektion, enligt studien. Snarare tvärtom, tror forskarna, men resultaten är inte statistiskt säkra.

Stärker immunsystemet

En av anledningarna till resultaten är att en växtbaserad kost innehåller många näringsämnen, vitaminer och mineraler som alla stärker immunsystemet, uppger forskarna.

– Det är ett intressant fynd och värt att bygga vidare på i andra studier för att se om det verkligen är kosten eller något annat. Det är absolut inte omöjligt, för vi vet att kosten, särskilt att äta mer vegetarisk kost och mindre animaliska produkter, är nyttigt för hälsan, säger Magnus Gisslén, professor och infektionsöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT efter att ha läst studien.

Fler faktorer kan påverka

Studien bygger på en webbenkät med 2 884 personer som arbetar inom vården, nära coronapatienter, i sex länder, bland annat i Frankrike, Tyskland och USA.

Av dem hade 568 blivit sjuka i covid-19, varav 138 hade fått en svår sjukdom.

Forskarna har tagit hänsyn till flera parametrar som ålder, kroppsmasseindex, livsstil och etnicitet, men fler faktorer än kosten kan påverka, och därför kan man inte dra något säkert orsakssamband. 70 procent av de undersökta personerna var män, så slutsatserna för kvinnor är mindre säkra, uppger SVT.

Studien gjordes i juli-september 2020, då nya virusvarianter fortfarande var ovanliga.

 

PODD Hotet mot ”freedom day”

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vegetarisk mat

LCHF

Coronaviruset

Covid-19

Forskning & vetenskap