Harry Potter och Bridget Jones hotas i Ungern

Av:  TT

En regnbågsflagga hålls upp i en protest utanför parlamentet i Budapest, som i tisdags godkände en omstridd ny lag som förbjuder "främjandet av homosexualitet" i Ungern.
En regnbågsflagga hålls upp i en protest utanför parlamentet i Budapest, som i tisdags godkände en omstridd ny lag som förbjuder "främjandet av homosexualitet" i Ungern.

Bridget Jones och Harry Potter kan falla offer för en omstridd ny lag som förbjuder ”främjandet av homosexualitet” bland unga i Ungern. Den innebär att flera välkända familjefavoriter riskerar att förpassas till den sena kvällen.

Läskjättens reklambilder med leende gaypar och sloganen ”zero sugar, zero prejudice” fick medlemmar av regeringspartiet att uppmana till bojkott av Coca-Cola. Och en sagobok med berättelser om en hind som vill vara en bock och en prins som gifter sig med annan prins gjorde att Viktor Orbáns regering krävde varningstext på omslaget.

Men numera behöver inte representanter för det styrande Fidesz mana till bojkott kring det man ser som provocerande hbtq-innehåll. I veckan godkändes en lag som gör det förbjudet att dela information som regeringen anser främja homosexualitet eller könskorrigering till personer under 18 år.

Styr informationsflödet

Lagen innebär att enbart individer och organisationer som finns listade i ett officiellt register får rätt att genomföra sexualundervisning. Den förbjuder också företag och organisationer från att publicera reklam och annonser som uttrycker solidaritet med homosexuella personer. Och tv-serier och filmer som innehåller gaykaraktärer – eller kanske bara en regnbågsflagga – får enbart visas sent på kvällen, enligt The Guardian som hänvisar till personer som har studerat lagtexten, som dock är ganska vagt formulerad vilket gör att konsekvenserna av den ännu inte står helt klart i Ungern.

Flera programföretag har gått samman för att fördöma homofobi och uttrycka oro över att lagen ”allvarligt skadar yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter”. Mediejätten RTL varnar för att familjefavoriter kan komma att förpassas från bästa sändningstid för att de på något sätt berör homosexualitet.

”Baserat på detta skulle alster som 'Billy Elliott', 'Philadelphia', 'Bridget Jones Dagbok' eller till och med vissa 'Harry Potter'-filmer bara få visas sent på kvällen. Serier som 'Modern Family' skulle förbjudas, liksom vissa avsnitt av 'Vänner'”, skriver RTL.

Fidesz har länge gått hårt åt invandrare i sina politiska budskap. Men hbtq-rättigheter har hamnat under allt större press i takt med att parlamentsvalet 2022 närmar sig.

Allt mer obekvämt

Attila Kelemen är en av flera tusen personer som i veckan gav sig ut på gatorna för att protestera.

– Det blir mer och mer obekvämt att leva i Ungern, inte bara för homosexuella utan för alla, säger den 23-åriga skolkuratorn till nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är ”mycket bekymrad” över lagen och uppger att det nu ska utredas om den bryter mot relevant EU-lagstiftning.

”Jag tror på ett Europa som omfamnar mångfald, inte ett som döljer det för våra barn. Ingen bör diskrimineras på grund av sexuell läggning”, skriver hon på Twitter.

Publisert: