Influensasäsongen gör tidig entré

avTT

Publicerad:
Influensavaccination
Foto: ULF HÖJER
Influensavaccination

Influensan slår till tidigare än vanligt i år. Under förra veckan konstaterades närmare 100 fall runt om i landet. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten till vaccinering.

Den smittsamma influensan är här. Under förra veckan registrerades närmare 100 fall i landet vilket är över gränsen för en epidemi.

– Epidemin är i gång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Influensan brukar vanligtvis ta fart strax före jul och nå toppnivåer under januari och februari med närmare 1 000 registrerade fall i veckan. Hur svår årets epidemi kommer att bli är svårt att uppskatta. Analyser av tidiga fall pekar mot att influensan är av typen H3N2.

– Den brukar drabba äldre hårdare. Vi kan förvänta oss en svårare säsong för den åldersgruppen, säger AnnaSara Carnahan.

Viktigt att vaccinera

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu personer i vissa så kallade riskgrupper att vaccinera sig. Bland annat gravida efter 16:e veckan, äldre över 65 år och personer med kroniska hjärt- och lungsjukdomar.

– De har en högre risk för svår sjukdom och död, oavsett typ av influensa. Det viktigaste i det här läget är att gå och vaccinera sig, säger hon.

Hur effektivt är vaccinet?

– Allt tyder på att vaccinet fungerar väl i år. Det är inte ett hundraprocentigt skydd, men den som är vaccinerad och smittas blir förhållandevis mindre sjuk.

Svårt att undvika

För den som inte vaccinerar men vill försöka undvika att bli sjuk finns det flera viktiga saker att tänka på, enligt epidemiologen AnnaSara Carnahan.

– Det är svårt att undvika influensan eftersom så många smittas under samma period. Men man kan minska risken genom att tvätta händerna ofta och försöka hålla avståndet till personer som är uppenbart sjuka, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM