Muhammed, 17: ”Jag såg en kvinna stenas till döds”

Foto: Magnus Wennman
NYHETER

MOSUL. Slaget om Mosul blir allt blodigare.

Varje dag strömmar flyende ut ur IS-staden.

De är kalifatets överlevare – och vittnen till vår tids grymmaste brott.

– Jag såg en kvinna stenas till döds, säger Muhammed Alsham, 17.

Befrielsen av  Mosul, som inleddes den 17 oktober, skulle bli en enkel sak. Iraks premiärminister Haider al-Abadi lovade att slaget skulle vara över före nyår.

Nu har offensiven stannat av. Den irakiska armén strider från hus till hus och dörr till dörr. IS gömmer sig i tunnlar och bland civila och försvarar sig med krypskyttar och självmordsbombare i ett slag som är hårdare och grymmare än alla tidigare mot terrorgruppen i Irak.

Foto: Magnus Wennman

Mer än hälften av de en miljon civila som är kvar i Mosul saknar nu tillgång till rent vatten, sedan en ledning träffats, samtidigt som maten blir allt dyrare och svårare att få tag på.

Aftonbladet besökte flyktinglägret Hassan Sham. En plats som före offensiven bara var en åker och som nu täcks av ändlösa rader av vita tält. Männen som kommer hit utsätts för hårda kontroller. Varje dag hittas jihadister som gömmer sig i flyktingströmmarna. Men de allra flesta här är lättade över att ha sluppit ut ur IS helvete.

Folk lämnar köerna till utdelningen av hinkar, filtar och bröd och kommer fram till oss. De vill berätta om vad de har upplevt, vittna om helvetet de lämnat bakom sig.

”Vi var slavar utan ett liv”

Muhammed Alsham, 17, hoppade av gymnasiet när IS kom sommaren 2014. För att överleva tvingades han att hitta ett annat sätta att försörja sig: att gräva försvarstunnlar åt terrorgruppen.

– De betalade kontant för varje meter vi grävde, säger han. Det var fruktansvärt hårt arbete. Vi var slavar utan något liv.

De första månaderna efter att IS tog över försökte Muhammed Alsham leva så vanligt som möjligt. Han rakade sig och bar shorts – och tvingades betala böter.

Rökte en cigarett – och blev pryglad med kablar.

Foto: Magnus Wennman

Snart såg han hur andra utsattes för betydligt grymmare straff. De fick händer avhuggna och sköts ihjäl. En dag körde IS runt i hans kvarter med högtalare och uppmanade de boende att bege sig till ett närliggande torg. När Muhammed Alsham kom dit såg han hur jihadisterna släpade fram en skräckslagen, ung kvinna. De påstod att hon var prostituerad och bad fast henne med rep.

Sedan började straffet. Det som var så ofattbart grymt att Muhammed Alsham måste ta ett djupt andetag för att kunna återge.

– De började kasta, säger han och visar med händerna.

– Sten på sten på sten. Jag kunde inte se på, så jag tittade bort. Men jag vågade inte gå därifrån. Jag svär, så länge jag lever kommer jag att minnas hennes skrik.

Två år kändes som ett helt liv

De två åren med IS kändes som ett helt liv.

– När befrielsen kom? Det var för tre veckor sedan. Vi sprang ut tillsammans, hela kvarteret. Jag grät och tackade gud för att det var över.

Fast alla grannar minns inte dagen med samma glädje. Said Saad, 22, står en bit bort och röker.

Hans bror sköts av IS

De första dagarna i november hade han och storebror Awos, 23, tagit skydd med föräldrarna nere i källaren. Striderna var fasansfulla. Hela tiden försökte de lyssna efter motorljuden från den irakiska arméns humvee-fordon. En eftermiddag för tre veckor sedan gick hans bror upp på taket för att se efter varför fordonen dröjde.

Skottet från IS krypskytt kom direkt. Det gick in i tinningen och ut i bakhuvudet och brodern sjönk ihop.

– Jag gjorde vad jag kunde, säger Said Saad och stirrar ut i råkalla kvällen.

– Jag försökte verkligen rädda min bror.

Samma dag beslöt sig Said Saad för att trotsa sin mamma och pappa och allt mänskligt förnuft. Han lade sin bror på en vagn och rullade honom längs Mosuls gator, tvärs genom dussintals krypskyttarnas synfält, bort till begravningsplatsen.

– Jag struntade i om de skulle döda mig också, allt som betydde något var att få min bror i jorden.

Motorljuden kom nästa morgonen.

Said Saad flydde ut genom en stege och sprang den sista biten fram till befrielsen.

Redan samma dag kom han hit, till Hassan Sham-lägret.

Han ser bort mot den dammiga fotbollsplanen. Säger att han vad som än händer aldrig tänker återvända till Mosul. Att han inte ens vill vara kvar i Irak.

– Jag ska fly utomlands. Till och med Somalia är bättre än Irak.

1. De här deltar i slaget om Mosul

6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

■ Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

■ Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

■ Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

■ Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.