Hackare och spionchefer på USA:s sanktionslista

1 av 2
NYHETER

USA straffar Ryssland efter de påstådda hackerattackerna.

På listan över dem som drabbas av sanktioner finns hackare och spionchefer.

I går kom beskedet att USA utvisar 35 ryska diplomater som ett svar på FBI:s uppgifter om att ryska hackare försökte påverka det amerikanska valet.

– USA försöker förstöra de amerikansk-ryska relationerna, som redan har nått botten, sa den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov i går – och tillade att Ryssland kommer att svara på ett ”lämpligt sätt, baserat på principen om ömsesidighet”.

USA riktar nu även sanktioner mot de två ryska säkerhetstjänsterna GRU och FSB, samt fyra chefer inom organisationerna. Man straffar också tre företag som levererar tjänster till FSB och GRU, skriver Vita huset på sin sajt.

Även två ryska män, som redan tidigare stod på FBI:s lista över efterlysta hackare, drabbas av sanktioner. De är Evgeniy Mikhailovich Bogachev och Aleksey Alekseyevich Belan.

Skickade ut skadliga mejl

Enligt FBI ska ha fått tillgång till och stulit känslig information, inklusive interna mejl, som troligtvis ledde till läckor. Under den amerikanska valkampanjen kom en stadig ström av läckta dokument från Demokraterna, skriver TT.

Den ryska underrättelsetjänsten FSB ska under två år ha hackat sig in i amerikanska databaser samt skickat ut omkring 1 000 mejl innehållande en skadlig länk med början i mitten av 2015.

Demokratiska partiet tillhörde de drabbade, och var återigen infiltrerat i år av en annan rysk underrättelsetjänst, GRU, enligt FBI.

”Rysslands cyberaktiviteter avsåg att påverka valet, radera ut förtroendet för demokratiska institutioner och vår regering... Det är oacceptabelt och kommer inte att tolereras”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

GRU

USA