Netanyahu: Israel är den enda demokratin här

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

USA:s utrikesminister John Kerry lägger fram en sista minuten-plan för fred mellan Israel och Palestina.

Det möts av tung kritik från den israeliska premiärministern:

– Kerry kanske inte har märkt att Israel är den enda platsen i Mellanöstern där jul kan firas på ett säkert sätt, säger Benjamin Netanyahu.

Den amerikanske försvarsministern John Kerry höll ett över en timme långt tal – kanske ett av sina sista på posten – där han la fram en fredsplan för konflikten Israel och Palestina. Han insisterade på att en lösning där två stater bildas är den enda möjliga.

– Det är det enda sättet att säkra Israels framtid som en stabil och demokratisk stat, sa Kerry.

Han vidhöll att USA ständigt stått bakom Israel, men att ”vänner behöver tala om även svåra sanningar för varandra”.

Menar att talet var vinklat

Förslaget möttes omgående av kritik från israeliskt håll. Premiärministern Benjamin Netanyahu lät först meddela att förslaget var ”vinklat mot Israel” och att Kerry verkade ”besatt” av israeliska bosättningar.

– Hela Mellanöstern står i lågor, hela länder kollapsar, terrorismen skenar och under en hel timme attackerar utrikesministern den enda demokratin i Mellanöstern som är stabil, säger Netanyahu i ett tv-sänt tal senare på kvällen.

– Kerry har kanske inte märkt att Israel är den enda platsen i Mellanöstern där jul kan firas på ett säkert sätt.

Trump: Håll ut!

I onsdags tackade Benjamin Netanyahu Donald Trump för hans stöd. På torsdagen twittrade Trump att det amerikanska maktskiftet inte är långt borta: ”Håll ut, Israel!”.

– Israel ser fram emot att arbeta med Trump för att lindra skadorna den här resolutionen har åsamkat och i förlängningen dra tillbaka den. Vi hoppas att den utgående Obama-regeringen förhindrar ytterligare skador.

”Vänner berättar sanningen”

Förra veckan avstod USA från att rösta när FN:s säkerhetsråd beslutade om ett stopp för nya israeliska bosättningar. Israels regering kontrade med att säga att man skulle bygga ytterligare tusentals. Man menar också att USA låg bakom omröstningen.

Kerry säger att Israel verkar ha glömt bort vilka som är deras vänner.

– Vänner som har gjort mer för dem än alla andra länder, som har blockerat alla försök att undergräva staten Israel, sa utrikesministern.

– Vänner behöver berätta även hårda sanningar för varandra.

Oppositionen håller med Kerry

Bland de israeliska oppositionspartierna finns det dock stöd för John Kerry.

Yaakov Peri som företräder centerpartiet Yesh Atid säger att Kerry höll ett ”balanserat tal, baserat på verklighet och fakta” och att amerikanen uppmärksammade konsekvenserna av att Israel förblir en enda stat.

Peri var tidigare chef för en av landets säkerhetstjänster och hans ord tros väga tungt då han har deltagit i strider mot militanta palestinier. Det rapporterar AP.

Foto: AFP
ARTIKELN HANDLAR OM