Hitlers födelsehus blir vårdcenter

NYHETER

Efter år av tvister är nu framtiden för Adolf Hitlers födelseplats bestämd. Huset ska bli ett vårdcenter för funktionshindrade. Beskedet kommer bara dagar efter att parlamentet röstat för att kunna beslagta byggnaden.

Det ljusgula trevåningshuset ligger i Braunau am Inn, alldeles intill den tyska gränsen. Det var här Adolf Hitler föddes den 20 april 1889, ett faktum som gjort det till en omdiskuterad plats. Efter många turer kring framtiden för huset är det nu bestämt - det ska användas till välgörande ändamål, rapporterar CBS News.

Blir center för handikappade

Huset har länge ägts av Gerlinde Pommer, en äldre kvinna som i flera år varken velat sälja eller renovera huset. Men i veckan klubbades en ny lag igenom i parlamentet, som tillåter regeringen att ta huset ifrån henne. Nu ska det erbjudas till ett företag som har verksamhet för funktionshindrade, enligt Josef Puhringer som är guvernör i Oberösterreich, provinsen där staden ligger.

Slutet på lång debatt

Vad som skulle ske med huset har länge varit en omdiskuterad fråga bland de runt 17 000 människor som bor i staden. En del har velat att det skulle bli ett flyktingcenter, medan andra har förespråkat ett museum tillägnat Österrikes befrielse från den nazistiska diktaturen. Tidigare under hösten talades det om att huset skulle rivas, men det har kritiserats då många liknat det med att riva en betungande del av historien.

Flera platser har gjorts om

I grannstaden Leonding ligger huset där Hitler levde under sina tonår. Det används nu av stadens kyrkogård för att förvara likkistor. Ytterligare en bit därifrån, i Fischlham finns en skola där Hitler tillbringade några år som student. Där finns en graverad platta som fördömer honom och hans brott mot mänskligheten.

Den bunker i Berlin där Hitler tog sitt liv den sista april 1945 förstördes strax efter andra världskrigets slut och platsen lämnades obebyggd i decennier. Först på sena 80-talet byggdes där ett lägenhetskomplex, på begäran av den östtyska regeringen. Lägenheterna har utsikt över minnesmonumentet som tillägnats de judar som mördades under förintelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Berlin

CBS

Österrike