Obama lovar att utkräva hämnd för rysk hackning

USA:s president Barack Obama utlovar nu hämdaktioner mot Ryssland för deras misstänkta hackning av det amerikanska valet.

– Vi behöver vidta åtgärder – och vi kommer att göra det. Vid en plats och tid vi väljer själva, säger han i en intervju med radiokanalen NPR.

Underrättelsetjänster har under hösten pekat ut Ryssland som ansvariga för hackerattacker mot landet. I veckan uppgav källor för NBC att Rysslands president Vladimir Putin var direkt inblandad i hackerattacker som påverkade presidentvalet i USA. Källorna uppges ha direkt tillgång till informationen som säger att Putin styrde hur hackat material från Demokraterna läcktes och användes. Informationen kommer från diplomatanställda och spioner som jobbar för USA:s allierade, enligt NBC News.

Menar att Trump borde känt till Rysslands inblandning

På torsdagen kommenterade flera representater för Vita huset uppgifterna om att Vladimir Putin personligen godkände hackning av Demokratiska mejlkonton inför valet och att det är ”fakta” att de handlingarna hjälpte Donald Trumps kampanj. Vita huset angrep även Trump själv och menar att han måste känt till Rysslands inblandning, skriver Time.

På natten till fredagen (svensk tid) sa landets president, Barack Obama, att man kommer att utkräva hämnd.

– Jag tror inte att det råder några tvivel om att vi behöver vidta åtgärder när en utländsk regering försöker att påverka våra val – och det kommer vi att göra vid en tidpunkt och en plats som vi själva väljer, säger presidenten i en intervju med radiokanalen NPR.

”Herr Putin är väl medveten om mina tankar”

Vad det blir för motåtgärder vill han däremot inte gå in på, skriver CNN.

– En del av det kommer att vara tydligt och offentligt, en del av det kanske inte är det, säger han.

Enligt CNN ska Obama konfronterat Putin angående ett potentiellt svar från USA.

– Herr Putin är väl medveten om mina tankar om detta, eftersom jag pratade direkt med honom om det, säger Obama.

Förra året attackerades Pentagons, USA:s försvarsdepartement, mejlsystem av hackare. Systemet stängdes ner, men ingen hemligstämplad information nådde ut. På torsdagen rapporterade CBS News att även den attacken arrangerades av ryska hackare, och hänvisade till dåvarande stabschefen Martin Dempsey.

Publisert: