Storm hotar i julhelgen – SMHI varnar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under julhelgen slår ett kraftigt oväder till mot Sverige.

Nu uppmanar SMHI alla att vara beredda när kraftiga vindar drar in med full kraft.

– Det väntas bli kraftiga vindar som kan leda till problem i trafiken och att träd knäcks, säger Sandra Andersson på SMHI.

Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office slår larm om att en ny storm drar in över Storbritannien den 23 december: stormen Barbara.

”Var förberedda”, uppmanar vädertjänsten som flaggar för kraftiga vindar och kraftigt regn som kan få förödande konsekvenser för flyg-, tåg- och vägtrafiken.

”En period av mycket starka sydliga- och sydvästliga vindar väntas utvecklas på fredag”, skriver vädertjänsten på sin sajt.

Vindhastigheten kan nå hela 40 meter per sekund.

– Vädret svänger rejält till det värre när vi närmar oss julafton, och förare kommer behöva vara på sin vakt, säger talespersonen för den brittiska trafikmyndigheten.

SMHI: Träd kan knäckas

I spåren av Barbara drar ytterligare ett oväder in, denna gång över Sverige. SMHI varnar för att att lågtrycket som kommer in på annandag jul kommer att leda till mycket blåsigt väder.

– Det ser ut att bli djupa lågtryck så det kan bli ordentligt blåsigt – framförallt över annandagen då det kan bli rejält blåsigt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Vi ser att det kan bli kraftiga vindar som kan leda till problem i trafiken och att träd knäcks, säger hon.

Nu uppmanar SMHI alla att hålla koll på väderprognoserna och på vad som skrivs i media. Sandra Andersson flaggar för att det kan komma varningar.

– Man bör hålla sig uppdaterad, säger hon.

Slår till i både norr och söder

Ovädret väntas drabba såväl landets norra som södra delar, enligt SMHI. Men det är för tidigt att säga exakt vilka områden som kan bli mest utsatta.

– Det är framförallt annandagen som blir värst, men möjligtvis håller det i sig den 27 också, säger Sandra Andersson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN