Fem inför rätta för stort momsbedrägeri

Av:  TT

Enligt åklagaren ligger en utländsk organisation bakom härvan. Arkivbild.
Enligt åklagaren ligger en utländsk organisation bakom härvan. Arkivbild.

Fyra män och en kvinna står inför rätta i Halmstads tingsrätt misstänkta för att ha lurat staten på 158 miljoner kronor genom ett storskaligt momsbedrägeri, rapporterar Hallandsposten.

Bolaget omsatte ingenting i flera år, tills i juni 2020, då den nu åtalade kvinnan köpte företaget. I september samma år redovisade företaget plötsligt en ”momspliktig försäljning” på närmare nio miljoner kronor.

Summorna i bolaget ökade snabbt och i december deklarerade företaget inköp av varor från annat EU-land för 241 miljoner kronor.

Skatteverket fattade misstankar och inledde en utredning. Den visade att ett polskt företag ska ha fakturerat bolaget för 38 000 mobiltelefoner och över 40 000 trådlösa hörlurar. Men inget styrker att några produkter levererats till företaget.

Upplägget ska ha gått ut på att lura momssytemet, enligt åklagaren.

– Sannolikt finns det en utländsk organisation bakom. Man ser att det finns kontakter i Förenade Arabemiraten, i Turkiet, i Polen och Nederländerna, säger vice chefsåklagare Lars Lithner vid ekobrottskammaren i Göteborg till tidningen.

Kvinnan och hennes man åtalas för grovt skattebrott och grovt näringspenningtvättbrott.

Även parets advokat åtalas för att ha låtit bolaget använda hans konton för in- och utbetalningar. Ytterligare en man som arbetat på ett logistikcenter åtalas för medhjälp genom att framställa falska handlingar.

Dessutom sitter en norsk man häktad i målet, som åklagaren menar har en position högre upp i organisationen bakom upplägget.

Samtliga åtalade nekar till brott. Rättegången fortsätter nästa vecka.

Publisert:

Ämnen i artikeln