Statsministerns kärleksbombning av Annie Lööf

Det har varit en bråkig vecka i politiken.

Mitt i stormen har ett band vuxit sig starkt – statsministerns till Annie Lööf.

För bara två månader sedan stod Ulf Kristersson och Magdalena Andersson bredvid varandra på en Nato-övning i Narvik. Det var för att ”skicka en viktig signal” om att det finns samverkan, samarbete och en beredskap för att försvara det svenska territoriet.

– När det råder krig i Europa gör vi allt för att samarbeta, sa Ulf Kristersson.

Men allting har ett slut – även denna till synes eniga duo.

Under den senaste veckans politiska kaos har oppositionsledaren och statsministern endast varit eniga om en sak: bakgrunden till kaoset är den andres fel.

På pressträffen för Nato-övningen i centrala Stockholm höll Annie Lööf med statsministern om att det var en dålig tidpunkt att fälla justitieminister Morgan Johansson (S).
På pressträffen för Nato-övningen i centrala Stockholm höll Annie Lööf med statsministern om att det var en dålig tidpunkt att fälla justitieminister Morgan Johansson (S).

Tre hyllningar på fem dagar

Men finns det en så finns det flera.

Den senaste veckan har Magdalena Andersson passat på att lyfta hur bra Annie Lööf har varit. Den första gången var när duon besökte det amerikanska Nato-skeppet som ankrade vid Gamla stan i Stockholm i fredags.

I samma mening som hon uttryckte att hon var glad över att Annie Lööf stod bredvid henne passade hon på att rikta en känga till Kristersson.

– Han hade inte varit en lämplig person att stå här i dag. Han har visat att hans ledarskap inte håller för situationen.

Kadhammar: Behandlingen av Kakabaveh en skam


I TV4:s partiledardebatt två dagar senare fick Andersson hård kritik av oppositionen, som ansåg att det var hon som riskerade att försätta Sverige i en regeringskris. Statsministern hyllade Lööfs resonemang, som hon kallade både klokt och ansvarsfullt.

– All heder åt det stora ansvar som Annie Lööf har tagit för den här komplicerade parlamentariska situationen som vi har haft under hela mandatperioden, och att hon verkligen sätter Sverige och svenska folket främst i det här läget.

Och i dag, mitt under partiledardebatten i riksdagen, lade Magdalena Andersson upp ett bild på Annie Lööf på sin Instagram.

”Jag vill passa på att lyfta en politiker från ett annat parti. Annie Lööf gjorde ett starkt inlägg i partiledardebatten. Om ansvarstagande och samarbete. För Sverige i en orolig tid.”

Under partiledardebatten skickade Magdalena Andersson en hälsning till Annie Lööf på sociala medier.
Under partiledardebatten skickade Magdalena Andersson en hälsning till Annie Lööf på sociala medier.

Experten: Lööf kan sitta i regering

Att Centern och Socialdemokraterna samarbetar är inget nytt. Men den senaste veckans flörtande kan ha att göra med att vi närmar oss ett val, säger Carl Dahlström, statsvetare på Göteborgs universitet.

Han reagerade också på att Magdalena tog med Annie på krigsskeppet – och inte Ulf. Syftet med det, förutom att framhäva henne som en stabil spelare, är att skapa en kontrast mellan Annie Lööf och oppositionen.

– Socialdemokraterna känner ju till hur det parlamentariska läget ser ut, och tror väl att de kommer vara beroende av Centerpartiet i september. Så det är klart att man har anledning att ha en rimligt välfungerande dialog med Centern.

Han tror inte det är uteslutet att Centerpartiet kan sitta i en regering med Socialdemokraterna, men det finns också skäl som talar för att de skulle hålla sig utanför. Socialdemokraterna har som enpartiregering haft stora möjligheter att förhandla med olika partier utan att behöva ta hänsyn till Miljöpartiet vilket de behövde tidigare.

– Det var väl många som tänkte på att Magdalena Andersson tog med Annie Lööf och inte Ulf Kristersson på besöket på krigsskeppet. Det är ett sätt att understryka deras samarbete.

Publisert:

LÄS VIDARE