Nyheter

Oroligt under nationalistmarsch i Jerusalem

Av: 

TT

NYHETER

Omkring 70 000 israeler marscherade på söndagen genom Jerusalems gamla stad i en flaggparad som från palestinskt håll ses som en provokation.

Flera sammandrabbningar mellan israeler och palestinier har rapporterats, men under söndagskvällen inga allvarliga incidenter.

Den stora nationalistiska marschen blev i fjol en av gnistorna till ett elva dagar långt krig mellan Israel och väpnade palestinska grupper på Gazaremsan

Premiärminister Naftali Bennett hade beordrat nolltolerans mot eventuella försök att provocera fram ytterligare spänningar och våldsamheter och hade pekat ut högergruppen La Familia, som tidigare har uppmärksammats för antimuslimska yttringar.

Antimuslimska slagord

Flera av de tågande ska trots det ha skanderat antimuslimska slagord och antipalestinska slagord som ”Jerusalem tillhör bara oss”. Israels utrikesminister Yair Lapid kallade under kvällen de som yttrat antimuslimska ord för ”en skam” som ”inte är värdiga att bära den israeliska flaggan”.

Ungefär 3 000 israeliska poliser sattes in för att bevaka den provocerande marschen som hålls till minne av Israels erövring av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Ett 60-tal personer uppges ha frihetsberövats av polisen för att ha stört ordningen.

Under kvällen fortsatte det israeliska firandet i östra Jerusalem, med spridda oroligheter som följd, enligt nyhetsbyrån AFP

Redan på morgonen, flera timmar innan marschen skulle hållas, utbröt oroligheter när drygt 2 600 judar tog sig till Tempelberget och nära al-Aqsamoskén. Bland dem den ultranationalistisk politikern Itamar Ben-Gvir och dennes anhängare .

Flera motdemonstrationer

En grupp palestinier barrikaderade sig under morgonen i al-Aqsamoskén och kastade stenar och fyrverkeripjäser mot pilgrimer och israelisk polis. Palestinska Röda halvmånen uppger att 79 palestinier skadats i olika sammandrabbningar i Jerusalems gamla stad.

Motdemonstrationer hölls under dagen på flera platser på Västbanken, bland annat i Ramallah och Nablus. Ett hundratal personer skadades enligt Röda halvmånen i sammandrabbningar med militären.

Enligt tidningen Haaretz patrullerade Israels flygvapen samtidigt Gazaremsan för att upptäcka eventuella raketer riktade mot Israel.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: