Uppgift: Sköt Einár på 1,5 meters avstånd – ”ren avrättning”

Intensiv jakt efter dödsskjutningen – flera misstänkta jagas

Ett intensivt polisarbete pågår efter mordet på artisten Einár, 19.

Enligt uppgifter till Aftonbladet stod gärningsmannen på cirka 1,5 meters avstånd och sköt ihjäl sitt offer i vad som beskrivs som en ”ren avrättning”.

Flera misstänkta jagas nu av polisen.

Den prisbelönte artisten Nils Kurt Erik Einar Grönberg, 19, mer känd under artistnamnet Einár, är död efter att ha skjutits med flera skott utanför en portuppgång i Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagskvällen.

Under natten har ett intensivt polisarbete pågått i jakten på misstänkta.

På fredagsförmiddagen hade polisen fortfarande inte gripit någon. Polisen arbetade fortfarande på platsen vid lunchtid på fredagen.

– Som alltid vid grova brott tittar man på likheter och olikheter. Vi är fullt medvetna om att det pågår konflikter i region Stockholm. Det kommer att tittas på i utredningen, säger Tove Hägg, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

I området där Einár sköts finns övervakningskameror och polisen har säkrat material från platsen. Mordet kan därför ha fångats på film.

– Det kan finnas film att analysera. Vi har hämtat in filmerna och de ska nu analyseras. Den analysfunktionen har varit igång sedan midnatt, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Motivet till dödskjutningen är ännu inte känd. Men rapparen hade sedan tidigare en hotbild mot sig, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen ska analysera övervakningsfilmer efter dödsskjutningen på artisten Einár.
Polisen ska analysera övervakningsfilmer efter dödsskjutningen på artisten Einár.

Skjuten med flera skott

Flera källor till Aftonbladet beskriver dödsskjutningen som en ren avrättning.

Enligt ögonvittnen, som sett hela förloppet, har gärningsmannen stått på cirka 1,5 meters avstånd och med utsträckt arm siktat på Einár och skjutit.

Flera skott ska ha avlossats och artisten ska bland annat ha skjutits i bröstet, enligt uppgifter.

Polisen bekräftar att han dog direkt på platsen.

– Han har träffats av flera skott och avled på plats när polisen gav första hjälpen tillsammans med ambulanspersonal, säger Ola Österling tidigt på fredagsmorgonen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska två personer ha setts lämna platsen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska två personer ha setts lämna platsen.

Letar efter flera gärningspersoner

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska två personer ha setts lämna platsen i samband med dödskjutningen. Polisen vill i nuläget inte bekräfta hur många personer man letar efter, men bekräftar att det är fler än en.

– Man letar efter fler än en, säger Ola Österling.

Under natten har polisen gjort en rad utredningsåtgärder, bland annat har man förhört flera vittnen.

– Vi har tagit in flera personer på förhör under natten och vissa har fått följa med till polisstationen. Det är vittnen som har sett, hört och gjort iakttagelser. Det är bevisning som är av betydelse i allra högsta grad, säger Ola Österling.

Polisen har inlett en förundersökning om mord.

Videor sprids efter mordet på Einár

Filmklipp som visar två män bärande på en pistol har under fredagen spridits på bland annat sociala medier.

Materialet, som Aftonbladet tagit del av, påstås ha spelats in strax innan eller efter mordet, och publicerades samma kväll som dödsskjutningen inträffade.

I ett av klippen fanns en bildtext tillsammans med en pistol-emoji samtidigt som två mörkklädda män syns. I en annan video, där en man hade en ljusare jacka på sig, spelades en av Einárs låtar upp, även låttexten stod utskriven. Männen som figurerar i klippen hade maskering för ansiktet, keps och uppdragna huvor. Enligt uppgifter till Expressen har polisen fått kännedom om innehållet och nu utreder om filmklippet kan handla om gärningsmännen.

Polisen har uppmanat att inte sprida vidare något som skildrar offret.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen
Publisert:

LÄS VIDARE