Nyheter

Haiti: "De kidnappar alla som de tror kan betala"

Av: 

TT

Beväpnade styrkor säkrar ett område i Port-au-Prince på söndagen.
Beväpnade styrkor säkrar ett område i Port-au-Prince på söndagen.

NYHETER

En grupp amerikanska missionärer och deras familjer kidnappades i Haitis huvudstad Port-au-Prince på lördagen. 17 personer, varav några är barn, ska ha förts bort av ett ökänt beväpnat gäng.

– De kidnappar alla som de tror kan betala, säger Ulrika K Eriksson vid biståndsorganisationen Hoppets stjärna.

Haitisk polis anklagar det ökända gänget 400 Mawozo för att ligga bakom kidnappningen av gruppen, som var på väg hem från ett barnhem när beväpnade gängmedlemmar stoppade deras buss.

Enligt den berörda kristna organisationen samarbetar man med den amerikanska ambassaden för att få hem 17 personer som kidnappats. Ett tvåårigt barn finns bland de kidnappade, enligt haitisk polis.

– Be för att gängmedlemmarna ska ångra sig, lyder ett inspelat meddelande från organisationen, som har sin bas i Ohio i USA.

Gänget, vars namn kan översättas till ”400 oerfarna män”, har tidigare tagit på sig kidnappningen av fem präster och två nunnor i april, varav två var franska medborgare. De släpptes efter 20 dagar i fångenskap.

Kidnappningen väckte en tre dagar lång proteststorm mot den bristande säkerheten i landet. På måndag planeras nya demonstrationer.

Gäng tar över

Haiti har under sommaren blivit alltmer instabilt sedan presidenten Jovenel Moïse mördades och en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Gängen utnyttjar den instabila situationen och kidnappningarna har blivit en allt vanligare inkomstkälla, med krav om lösesummor på några hundra dollar upp till en miljon.

– Ingen kommer undan. De kidnappar alla som man tror kan betala, säger Ulrika K Eriksson, verksamhetschef vid biståndsorganisationen Hoppets stjärna som varit verksamt på Haiti i över 30 år.

Kontrollerar vägar

Enligt en FN-rapport anmäldes 328 kidnappningar till den haitiska polisen under årets första åtta månader, jämfört med 234 under hela förra året. Mörkertalet kan vara stort. Gängen har anklagats för att kidnappa poliser, skolbarn, hjälparbetare och busslaster med passagerare.

Även flera strategiska vägar runt huvudstaden ockuperas av gängen, bland annat till de sydvästra delarna av landet som drabbades hårt av jordbävningarna i somras.

– Dit finns bara en framkomlig väg dit. De har satt ner pålar i den och skjuter alla som försöker ta sig förbi. Det har skapat oerhört stora problem för hjälpinsatserna, säger Eriksson.

Fria passager lyckas ibland upprätthållas kortare perioder, berättar hon.

– Vi fick vi igenom en hjälptransport med mat i september. Men våra medarbetare har behövt flyga då det är för farligt.

I fredags röstade FN:s säkerhetsråd för att förlänga sitt politiska uppdrag i Haiti. Kidnappningen av missionärerna kommer också några dagar efter att amerikanska topptjänstemän besökt landet och lovat resurser för Haitis nationella polis, inklusive 15 miljoner dollar – omkring 130 miljoner kronor – för att bekämpa gängvåldet.

Publisert: