Nyheter

M kräver pausad miljöprövning av vattenkraft

Av: 

TT

Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Vattnet är en del av Ljusnan.
Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Vattnet är en del av Ljusnan.

NYHETER

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se ett stopp för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd. Det beskedet gav han på måndagen under ett tal på Industridagen, rapporterar Dagens Industri.

I en översyn som beräknas ta 15 år ska miljötillstånden för Sveriges drygt 2 000 vattenkraftverk omprövas. Detta för att säkerställa att de uppfyller modern miljölagstiftning.

Omprövningen har efterfrågats av EU i flera år och välkomnats av branschföreträdare och miljöorganisationer. Samtidigt finns en oro för att viktig elproduktion ska gå förlorad.

Enligt energiöverenskommelsen som slöts mellan regeringen och M, C och KD får max 1,5 TWh av produktionen från vattenkraften – som står för 45 procent av den svenska elproduktionen – gå förlorad i översynen.

Delar av energibranschen har dock varnat för att bortfallet riskerar att bli betydligt större än så – en oro som delas av Kristersson.

– Det här går bara inte. Jag vill därför att regeringen pausar omprövningarna, sade Ulf Kristersson i sitt tal, enligt DI.

Temat för Industridagen, arrangerad av Industrirådet, fack och arbetsgivare, var den gröna omställningen och Sveriges roll som innovationsstormakt. Sverige har, anser Moderatledaren, goda möjligheter att ta täten, förutsatt att man säkrar tillgången till fossilfri el.

Utöver kravet på pausad översyn av vattenkraften upprepade Kristersson moderata käpphästar om utbyggd kärnkraft och sänkt kapital- och inkomstskatt för att öka Sveriges konkurrenskraft.

Kristersson lyfte också Moderaternas beslut från i höstas att verka för en reformering av miljöbalken.

– Blir jag statsminister efter valet så kommer det att vara en mycket högt prioriterad fråga.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: