S valstrategi: ”mindre av en popcorn-maskin av politiska förslag”

Uttrycket är nytt men budskapet är gammalt. Idag presenterar Socialdemokraterna sin valplattform inför valet i september.

Med dörrknackning, färre utspel och en tydlig berättelse om hur den socialdemokratiska politiken kan påverka samhället, hoppas S kunna styra landet även nästa mandatperiod.

– Jag vågade knappt gå ut vissa dagar för det var så många nya politiska förslag, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Dyker det upp en socialdemokrat och knackar på din dörr under valrörelsen så vet du att du är en av deras utpekade målgrupper. I partiets valstrategi som presenteras idag, är dörrknackning partiets huvudsakliga kampanjmetod under valrörelsen.

– Vi kommer att knacka dörr där det finns flest väljare som ligger S nära, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

– Hade vi inte haft coronapandemin så hade jag varit i Kalmar just nu, och med min bakgrund kommer jag nog att vara en del i de norra delarna i landet, fortsätter han, med hänvisning till att han är från Norrbotten.

Vill lämna Löfven-åren bakom sig

Socialdemokraterna vill skaka av sig det gamla och gå in i valrörelsen med nya tag. Som de skriver i sin strategi vill de inte leva på gamla meriter. De har också sett att arbetarväljarna, deras huvudsakliga målgrupp i det här valet, vill har förändring. Många av dem är missnöjda med Socialdemokraterna och har de senaste åren istället valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.

– Vi erkänner, Sverige har problem och vi kommer att ta itu med dem, säger Tobias Baudin.

– Vi vet att väljarna vill inte ha mer av samma, och många väljare är missnöjda med utvecklingen i vårt land. Det kommer inte blir mer av samma utan det kommer bli nya politiska prioriteringar och så småningom ny politik, säger Baudin.

Färre politiska utspel

Tobias Baudin säger att partiet har varit för spretigt och otydligt, framför allt under förra valrörelsen. Inför det här valet vill Socialdemoraterna därför lägga om sin strategi, det ska bli färre utspel inom färre politiska områden.

– Jag är självkritisk, det har spretat alldeles för mycket med nya politiska utspel varje dag. Jag var ordförande i fackförbundet Kommunal under den förra valrörelsen, och jag vågade knappt gå ut vissa dagar för det var så många nya politiska förslag, säger Baudin.

De politiska prioriteringarna som nu läggs fram känns igen. Det är att ”vända på varje sten för att bryta segregationen och få bort våldet”, ta tillbaka kontrollen över välfärden och klimatomställningen.

Politik för ”vanligt folk”, som det beskrivs i den nya valstrategin.

– Vanligt folk är flertalet. Människor som går till jobbet och har en lön som man betalar sina räkningar med. Det är inte direktörer eller framgångsrika företagsledare, förklarar Tobias Baudin.

Litar inte på Ulf Kristersson

Huvudmotståndare i valet 2022 är det konservativa blocket med Moderaterna och Sverigedemokraterna i fronten.

Av de ideologiska skillnaderna mellan S och motståndarna vill Tobias Baudin framhålla välfärden.

– Den svenska skolan till exempel, det ska inte vara möjligt att dela ut vinster därifrån. Våra gemensamma skattepengar ska gå till eleverna, det är en ideologisk skillnad både mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Men framför allt menar Socialdemokraterna i sin nya strategi att det är viktigt att få fram att Ulf Kristerssons ändrade inställning till SD gör honom opålitlig. Det handlar om Kristerssons besked att Moderaterna inte kommer släppa in SD i en M och KD-regering.

– Han är inte att lita på och jag tycker inte att han ger något tydligt svar. Gäller löftet idag, ska SD inte in? SD själva säger ju att de ska ha ministerposter efter valresultat, säger Baudin.

Mindre popcorn, mer samtal

Efter valet 2018 gjorde S analysen att det blivit otydligt för väljarna vad som är socialdemokratisk politik och vad partiet står för.

Vad gör ni för att det ska bli tydligare vad ni står för i den här valrörelsen?

– Det kommer bli mer prata om vad vi behöver göra med vårt land och mindre av en popcorn-maskin av politiska förslag, säger Tobias Baudin.

Publisert:

LÄS VIDARE