Medlem i mördargrupp får livstids fängelse

TT-AP

Publicerad 2022-08-19

Alexanda Kotey och nu dömde El Shafee Elsheikh i ett säkerhetsfängelse i Kobane, Syrien, 2018. Arkivbild.

En brittisk IS-medlem, från den så kallade Beatlesgruppen, döms till livstids fängelse i USA för kidnappningar och delaktighet i mord på västerlänningar.

Den 33-årige El Shafee Elsheikh är den mest ökände IS-medlemmen som dömts i en amerikansk domstol, enligt åklagaren.

Rättegången har kretsat kring morden på fyra gisslan som tillfångatogs i Syrien mellan åren 2012 och 2015. Alla utom en av de fyra dödades genom halshuggningar som filmades.

Elsheikh och de andra i Beatlesgruppen var kända för att rutinmässigt slå och tortera fångar, och tvinga dem att se bilder på halshuggna. De bar alltid masker inför sina offer.

Gruppen hade också en nyckelroll i förhandlingar om gisslan och fick offren att be sina anhöriga om pengar.

– Det här åtalet har avslöjat de ondskefulla och sadistiska IS-Beatles, sade åklagare Raj Parekh.

Greps förra veckan

Elsheikh befanns skyldig redan i april men domen avkunnades först nu. USA lovade att avstå från att kräva dödsdom som en del i utlämningsavtalet.

Enligt Elsheikhs försvarsadvokat kommer denne att överklaga domen. Elsheikh har också begärt att slippa hamna i livslång isolering på Florenceanstalten i Colorado – en begäran domaren avslagit.

Ytterligare en medlem i gruppen, Alexanda Kotey, har tidigare dömts till livstid i USA. Gruppen fick sitt namn efter medlemmarnas brittiska accenter.

Elsheikh greps tillsammans med Kotey av kurdisk milis i Syrien 2018 och lämnades då över till den amerikanska militären.

Den man som bedömts vara mördargruppens ledare, Mohamed Emwazi, dödades i ett flyganfall i Syrien 2015. Aine Davis, den fjärde Beatlesmedlemmen, greps förra veckan i Storbritannien. Han hade då precis landat på Londonflygplatsen Luton, dit han kommit från Turkiet där han suttit fängslad för terrorbrott. Han greps i Turkiet 2015 och dömdes där 2017 för att ha tillhört IS.

Fört bort minst 27 personer

De fyra medlemmarna i den omtalade IS-cellen anklagas för att ha fört bort minst 27 journalister och hjälparbetare med hemvist i bland annat USA, Storbritannien, Nya Zeeland, Ryssland och Japan.

De anklagas för inblandning i morden på de amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff och hjälparbetarna Peter Kassig och Kayla Mueller.

De fyra kände varandra i London innan de reste till Mellanöstern och anslöt sig till IS. De har alla fått sina brittiska medborgarskap indragna.