Anders Ygeman om elprischocken: Priserna är på väg ner

Elpriserna nådde rekordhöga nivåer på måndagen. 

Energiminster Anders Ygeman pekar ut Ryssland och coronapandamin som orsak – och säger att marknadspriserna är på väg ner.

– Sverige drabbas trots allt mindre hårt än de andra länderna i Europa.

De redan rekordhöga elpriserna rusade till än högre nivåer på måndagen.

Tidigare har norra Sverige varit förskonat från prishöjningarna  som drabbat stora delar av Europa – men i dag slog elprischocken till över hela landet.

Energiminister Anders Ygeman (S) beklagar prishöjningarna men säger att priserna troligen kommer att sjunka efter rekorden i dag och i helgen.

– Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner. Vi har en extrem nivå över helgen för att man isade vattenmagasinen och det kom samtidigt som det började bli lite kallare.

Energiminister Anders Ygeman.
Energiminister Anders Ygeman.

M pekar på kärnkraften

Anders Ygeman kopplar de höga elpriserna till coronapandemin och Rysslands agerande när man kraftigt minskat gasleveranserna västerut.

– Vi ser ju rekordpriser över hela Europa och marknadens analys är att det beror på framför allt ökad efterfrågan efter pandemin och minskade ryska gasleveranser som trycker upp priser i hela Europa. Men Sverige drabbas trots allt mindre hårt än de andra länderna i Europa, säger Anders Ygeman.

Moderaternas energipolitiske talespersons Lars Hjälmered.
Moderaternas energipolitiske talespersons Lars Hjälmered.

Moderaterna riktade under måndagen kritik mot regeringens hållning kring elpriserna och anklagade regeringen för att ha ”abdikerat i fråga om elförsörjningen”.

– Anders Ygeman hävdar att Sverige har höga elpriser på grund av högt pris på naturgas som stora delar av Europa är beroende av. Delvis sant. Men det är också sant att detta beroende och de höga elpriserna är på grund av att fullt fungerande kärnkraftverk lagts ned, både i Sverige och resten av Europa, säger Moderaternas energipolitiske talespersons Lars Hjälmered.

”Måste göras”

Socialdemokraterna anser att kärnkraften successivt ska fasas ut och ersättas med el från vind- och vattenkraft.

– Ska vi få ner priserna måste vi frigöra Europa från det fossila beroendet av olja från Mellanöstern och av gas från Ryssland. Det är det som måste göras, annars har ju Sverige en bättre position än många andra länder i Europa.

Publisert:

LÄS VIDARE