Stefan Löfven

Offret av Löfven – det ultimata draget i maktspelet

Av: 

My Rohwedder

NYHETER

Löfvens arv är sju år av intrikat maktspel och politisk taktik. Också hans avgång är ännu en maktstrategi från Socialdemokraterna.

En kvinnlig statsministerkandidat och en ny pigg uppställning ska bättre matcha oppositionen i valrörelsen.

Magdalena Andersson ska bli återgången till sosse-classic för partiet.

Socialdemokraterna ser verkligen framemot sin kongress nästa vecka. I bästa fall är kongressen början på något nytt och kraftfullt som partiet kan ta med sig in i valrörelsen.

Risken var stor att Socialdemokraterna skulle gå in i valrörelsen försvagade – med en statsminister som spåddes avgå efter en möjlig valförlust. Kanske hade deras budget inte ens gått igenom riksdagen, ännu ett svaghetstecken. Kanske skulle året inledas med ännu en regeringskris och kanske ett extra val. Det var mycket som pekade mot att Socialdemokraterna gick en bister tid och valrörelse till mötes.

Det var en skräll när Stefan Löfven meddelande att han skulle avgå. Bara några veckor tidigare hade han sagt sig vara redo att leda S in i nästa valrörelse. Men genom sin avgång löste han flera av partiets akuta problem.

Magdalena Andersson kommer att ta över efter Stefan Löfven.

Maktspel på högsta nivå

Det första problemet var hur de skulle hantera frågan om budgeten. Efter Löfvens avgång handlar det inte längre bara om en budget, det handlar om att få en ny statsminister på plats. En statsminister som till på köpet kan bli historisk. Socialdemokraterna räknar kallt med att det skulle bli svårt för Centerpartiet och Vänsterpartiet att sumpa chansen att rösta fram Sveriges första kvinnliga statsminister.

Det andra problemet var slitsamma år i regeringsställning. Vanligtvis avgår en partiledare efter ett val, men S ville inte behöva dras med en trött, sönderregerad partiledare som oppositionen kunde peka finger åt och erbjuda sig själva som ett nytt alternativ. En förändring.

Det slutgiltiga offret

Genom att offra Löfven fick Socialdemokraterna själva ett nytt piggt alternativ. Magdalena Andersson kan också dra partiet åt vänster på ett sätt som rörelsen efterfrågar. Hon kan pratat om socialdemokratiska hjärtefrågor som jämställdhet och klassklyftor som ny partiledare.

Partiet kämpar i motvind om arbetarväljarna, som i allt större utsträckning röstar på SD. Med ett sista politiskt drag krattar Löfven manegen för att hans efterträdaren ska kunna komma tillbaka som sosse-classic och med ett nytt lag som stärker banden till fackföreningsrörelsen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Djupt ohederlig taktik när Gulan Avci angriper Magdalena Andersson

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Löfvens avgång

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Politik

My Rohwedder