Varnar Kina för att hjälpa Putin: Historiskt misstag

Publicerad 2022-03-14

Putin uppges ha bett Kina om militärt stöd till kriget mot Ukraina.

I ett toppmöte ska USA försöka övertala dem att låta bli.

– Det oroar oss, säger Jake Sullivan, Bidens nationelle säkerhetsrådgivare, om Kinas inblandning i konflikten.

Följ ämnen
Ukraina

Mötet i Rom under måndagen mellan Sullivan och hans kinesiske motsvarighet Yang Jiechi sker under dramatiska former.

Enligt amerikanska uppgifter ska Ryssland ha bett Kina om militär hjälp med vapen och annan utrustning som man behöver för att fortsätta invasionen i Ukraina.

Kinas säkerhetsrådgivare Yang Yiechi lämnar ett hotell i Schweiz efter ett toppmöte i oktober.

Blir konsekvenser

Man ska också ha efterfrågat ekonomiskt stöd med anledning av de sanktioner som länderna i väst infört mot Ryssland.

– Vi tittar noggrant på huruvida Kina faktiskt bidrar med någon typ av hjälp, materiell hjälp eller ekonomisk hjälp, till Ryssland, säger Sullivan till CNN.

– Det oroar oss. Och vi har kommunicerat till Peking att vi inte kommer stå bredvid och tillåta något land kompensera Ryssland för sina förluster med anledning av sanktionerna.

Jake Sullivan uppger att USA gjort klart i samtalen med Kina att det ”absolut kommer bli konsekvenser” för ”omfattande” hjälp till Ryssland.

Putin vill ha drönare

Källor inom regeringen uppger att man inte vill offentliggöra vilken typ av vapen som Moskva efterfrågat eftersom man inte vill röja sina underrättelsekällor, skriver New York Times.

Enligt CNN vill Ryssland bland annat ha drönare från Kina.

Under mötet med Yang Jiechi kommer Sullivan ta upp det faktum att USA briefade Kina om Putins planer för Ukraina flera månader innan invasionen var ett faktum, men att regimen i Peking ignorerade varningarna eftersom de felaktigt trodde att han bluffade, uppger källor till The Guardian.

Sullivan säger till CNN att Kina ”visste innan invasionen att Putin planerade något”, men tillade att man kanske inte kände till omfattningen om planerna.

– Det är mycket möjligt att Putin ljög för dem på samma sätt som han ljög för de europeiska ledarna, säger Sullivan.

”Historiskt misstag”

Sullivan uppges också planera att säga på toppmötet att ett kinesiskt beslut om att skicka vapen till Moskva skulle vara ett historiskt misstag och en vändpunkt i världspolitiken, skriver The Guardian.

Vita huset uppges vilja undvika att invasionen av Ukraina ännu mer cementerar uppdelningen av världen i två block som står mot varandra.

Talespersonen för den kinesiska ambassaden i Washington säger till CNN att han ”inte hört” om någon rysk förfrågan om vapenstöd.

– Högsta prioritet nu är att förhindra att läget blir ännu mer spänt, säger Liu Pengyu till tv-kanalen.

ANNONS