USA passerar en miljon döda i covid

TT-AFP

Publicerad 2022-05-12

News Yorks sjukhus var överfulla i början av pandemin. Arkivbild.
News Yorks sjukhus var överfulla i början av pandemin. Arkivbild.

USA är på väg att passera en dyster milstolpe – en miljon coviddödsfall.

– Det är ofattbart, säger Diana Berrent, en av de första som smittades i delstaten New York 2020.

Till en början var det i New York, staden den här gången, som smittan spreds som värst i USA. Sjukhus och bårhus var överfulla och på stadens öde gator hördes bara ambulansernas sirener.

Två år senare, och 40 000 avlidna New York-bor, är mycket tillbaka till det normala i USA:s största stad. Mycket tack vare den höga vaccinationsgraden i New York – cirka 88 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad.

Men än har man en bit kvar – många affärer har tvingats slå igen och endast 38 procent av de kontorsanställda jobbar från sina arbetsplatser på Manhattan en genomsnittligt vardag, enligt säkerhetsföretaget Kastle Systems.

Och även om turisterna åter har hittat till staden tror man att det kommer att ta några år innan man är på förpandeminivå – 67 miljoner personer besökte staden 2019.

Många företagare i staden fruktar nya smittovågor.

– Självklart oroar vi oss, säger Frank Tedesco till AFP. Han är osäker på om hans juvelerarverksamhet skulle överleva ytterligare en nedstängning.

Under de senaste veckorna har USA sett en ökning av antalet dagliga virusfall, till stor del på grund av omikronvarianten. Uppgången har sammanfallit med slopade krav på att bära munskydd.