Nya propagandan: ”Babusjka Anna” med Sovjetflaggan

Publicerad 2022-05-08

Sovjetunionens röda flagga med hammaren och skäran gör comeback i Ryssland.

På stridsvagnar vid Röda torget och i händerna på babusjka Anna.

Propagandans mål: ryssarna ska känna att landet återtar sovjetisk mark i Ukraina.

Ukrainska Anna Ivanova kom ut ur hemmet och viftade med en sovjetisk flagga inför, som hon trodde, ryska soldater. Hennes tanke var att blidka de nya herrarna.

I själva verket rörde det sig om ukrainska soldater, som trampade på den röda flaggan. Videon blev startskottet för ett nytt kapitel i den ryska propagandan.

Nu sätts statyer och målningar med ”babusjkan med Sovjetunionens flagga” upp i ryska och ockuperade ukrainska städer. Den ryska propagandan berättar inte vad Anna Ivanova, som befinner sig på ett sjukhus i Charkiv, anser om det inträffade:

– Jag tänkte bara säga till ryssarna att de skulle sluta bråka, och lösa saker och ting på ett fredligt sätt i stället, säger Ivanova enligt tidningen Meduza.

I stället heter det i den ryska propagandan att hon ”blivit en levande symbol för generationers kamp mot nazismen”.

Bild från invigningen av statyn med ”babusjka Anna och Sovjetflaggan” i Mariupol i onsdags.
Bild från invigningen av statyn med ”babusjka Anna och Sovjetflaggan” i Mariupol i onsdags.

Statyerna och bilderna med ”babusjka Anna” kompletteras nu med stridsvagnar prydda med samma symbol. En nytagen video från Moskva visar hur stridsvagnar övar inför segerparaden den 9 maj med vajande Sovjetflaggor.

De röda Sovjetflaggorna används i den ryska propagandan som en symbol för att visa att invasionen i Ukraina är en fortsättning på sovjetarméns kamp mot nazismen under andra världskriget, enligt tidningen Meduza.

– Det är en logisk fortsättning på retoriken om vår kamp mot nazismen i Ukraina. ”Vi upprepar våra farfäders och morfäders hjältedåd”, säger en källa inom den ryska presidentadministrationen till tidningen.

Målet är att ryssarna ska känna att landet återtar sovjetisk mark i Ukraina, att landets territorium närmar sig storleken under Sovjetunionens tid. En annan källa säger till Meduza:

– De sovjetiska symbolerna är de enda som förenar ryssar som är äldre än 40-50 år.

Repetitioner i Moskva under lördagen inför segerparaden i Moskva den 9 maj.
Repetitioner i Moskva under lördagen inför segerparaden i Moskva den 9 maj.
Ryska stridsvagnar med sovjetflaggor övar inför segerparaden i Moskva på måndag.
Ryska stridsvagnar med sovjetflaggor övar inför segerparaden i Moskva på måndag.