Civilministern: ”Jag kan ha gjort Hitlerhälsning”

Civilminister Ida Karkiainen säger att hon kan ha gjort en Hitlerhälsning som ung.

Hon hävdar dock att hon aldrig sympatiserat med nazismen.

– Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga, säger hon.

Den SD-anknutna nyhetssajten Nyheter Idag publicerade på måndagen en bild, där civilminister Ida Karkiainen (S) till synes gör en Hitlerhälsning på en fest som ung. I artikeln hävdas det också att vit makt-musik ofta spelades på hennes och pojkvännens fester, i deras lägenhet.

Några timmar efter publiceringen får Aftonbladet en intervju med Karkiainen.

Stämmer det att du har gjort Hitlerhälsning som ung?

– Jag har inget minne av att jag skulle ha gjort en sådan gest över huvud taget. Den där bilden är från när jag var kanske 15 eller 16 år. Jag förstår ju hur det ser ut, men jag har aldrig gjort en sådan hälsning i syfte att visa sympatier med en sådan avskyvärd ideologi som nazismen är. Jag har verkligen inte gjort det i ett sådant syfte, i så fall har det skett med ironi, eller med syfte att förlöjliga det.

Vad är det vi ser på bilden då?

– Ni ser mig. Jag är kanske 15 eller 16 år och befinner mig i vår lägenhet och sträcker upp armen, som kan se ut som en Hitlerhälsning. Jag kan inte minnas att jag har gjort en sådan gest, och om jag har gjort det så har jag definitivt gjort det i syfte att ironisera eller förlöjliga. Jag tror att alla som känner mig och har känt mig sedan jag var ung vet att jag är trygg i mina värderingar och alltid har stått upp för dem, och alla människors lika värde, och att jag har sagt ifrån när någon har sagt något rasistiskt.

Den omtalade bilden på civilminister Ida Karkiainen där hon sträcker upp höger arm.
Den omtalade bilden på civilminister Ida Karkiainen där hon sträcker upp höger arm.

Men om det nu var så att du gjorde det för att ironisera – tycker du i dag att det var lämpligt?

– Alltså. Jag var 15 år, och som 15-åring att ironisera över nazismen tycker jag ändå är rätt bra, och rätt viktigt att man gör, och visar på det sättet att man tar avstånd från den här typen av ideologi.

Så du kan ha gjort Hitlerhälsning för att ta avstånd från nazismen?

– Nej, men för att förlöjliga någon situation eller någon sak eller någon grej. Definitivt. Jag har aldrig gjort en hälsning i syfte att visa att jag sympatiserar med nazism.

Lyssnade ni på vit makt-musik på de här festerna i din och sambons lägenhet?

– Jag har inte lyssnat på vit makt-musik. Om det har förekommit på våra fester… Jag kan inte ta ansvar för vad andra har lyssnat på. Det har varit många bekantskaper hemma hos oss och om någon har slagit på någon sådan typ av musik så kan inte jag… Det är inte mitt ansvar. Jag kan inte bära ansvar för all typ av musik som har spelats hemma hos oss. Det har spelats väldigt många olika typer av musik.

Ida Karkiainen, civilminister, minns inte att hon har gjort en Hitlerhälsning.
Ida Karkiainen, civilminister, minns inte att hon har gjort en Hitlerhälsning.

Det sägs också att det har gjorts Hitlerhälsningar från er balkong och att andra har sett det?

– Det har jag verkligen ingen kännedom om, och det är ingenting som jag har gjort.

Kan du sitta kvar som minister?

– Det får ju såklart Magdalena Andersson bedöma. Det är ju en förtroendefråga givetvis. Jag har varit väldigt tydlig och sagt att jag aldrig har sympatiserat med den ideologin. Jag har alltid stått upp för lika värde och alla människors lika rätt, och känner mig väldigt trygg med det. Det var också därför jag blev socialdemokrat, säger Karkiainen.

När Ida Karkiainen tillträdde som minister sade hon till Aftonbladet:

– Jag har inga lik i garderoben.

Karkiainen säger att hon aldrig sympatiserat med nazismen.
Karkiainen säger att hon aldrig sympatiserat med nazismen.
Publisert:

LÄS VIDARE